
Horsens Vand A/S offentliggjorde fornylig årsberetningen for 2014, hvori der bl.a. stod, at der dagligt er fokus på innovation, miljø og rent drikkevand til kunderne.
Et eksempel på det er moderniseringen af et af de store vandværker: Højballegårdværket. I 2014 tog Horsens Vand A/S et nyt iltningsanlæg i brug på Højballegårdværket, og det viser stadig flotte resultater. En inddeling i hygiejnezoner på vandværket har sikret en endnu bedre drikkevandskvalitet, fordi muligheden for at tilføre fremmede stoffer og bakterier til vandet er minimeret.
Iltningen hjælper med at udskille stoffer som jern og arsen fra drikkevandet, inden det pumpes ud til kunderne, oplyser driftsleder hos Horsens Vand A/S Bo Stentoft.
- Baggrunden for iltningsprojektet er, at der er kommet skærpede krav til drikkevandssikkerheden, og da Højballegårdværket er blevet 44 år, trængte det til en modernisering. Med det nye iltningsanlæg har vi næsten fået et splinternyt vandværk, som oven i købet er godt sikret til fremtiden, siger han.
Det nye iltningsanlæg står i en lille hal, hvor ren ilt bliver sprøjtet direkte ind i vandet. Det sker, før vandet kommer ind i selve vandværket og bliver filtreret på sandfiltre. Den rene ilt producerer Horsens Vand A/S selv fra den atmosfæriske luft.
Iltningsanlægget har været i brug i omkring halvandet år, og det kan måles direkte på vandkvaliteten.
- Den rene ilt forvandler jernet i vandet til okker, som kan bundfælde sig, hvor det trækker stoffer som arsen og mangan med sig. Vi har hele tiden opfyldt kravene til rent drikkevand, men nu ligger vi endnu længere under grænserne for f.eks. jernindhold. Arsen-indholdet, der i forvejen var lavt, er nu halveret, siger Bo Stentoft.
Med det nye iltningsanlæg kommer den lokale produktion af drikkevand endnu tættere på de krav til lukkede systemer og hygiejne, som er kendt fra fødevarebranchen. Prisen for iltanlægget er ca. 2,5 mill. kr., og med den investering har Højballegårdværket fået nyt liv mange år frem.
- Den beregnede levetid for elektronikken i iltningsprojektet er 15 år og for rørene 30 år. Det er altså en relativ lang periode, hvor vi får glæde af denne investering og vi kan holde drikkevandet rent. Et for højt jernindhold i drikkevandet kan betyde, at vandet får et rødligt skær, når det kommer ud af vandhanen. Selvom det er sjældent, det forekommer, er det godt, at vi nu har elimineret den risiko, siger Bo Stentoft.
Det andet store vandværk hos Horsens Vand A/S, Rugballegårdværket, skal ikke igennem en lignende modernisering. Det skyldes, at Rugballegårdværket siden 1976 har været et såkaldt atomsikret vandværk - et vandværk, som består af helt lukkede rørsystemer og derfor kan producere rent vand, selvom atmosfæren skulle være forurenet af for eksempel radioaktivt støv. I den forbindelse er der i forvejen installeret iltning med direkte tilsætning af ren ilt på Rugballegårdværket.