Indvielse af vandkunsten ”REJSE” på Østbirk kirkegård



Menighedsrådsformand Preben Egeholt bød velkommen til alle, men især til slægtninge til donatorerne Valborg Minna Jensen og Hans Henrik Hededal Hansen. De 2 donatorer har gjort det muligt at få skabt et unikt kunstværk, samt etableret et farvelagt kapelvindue.

Desuden var der velkomst til billedhugger Sys Svinding, Lyngby samt stenhuggermester Filip Møller, Horsens, begge med pårørende og medarbejdere!

Preben Egeholt fortalte om baggrunden og erhvervelsen af begge genstande og om mødet og samarbejdet mellem billedhugger og stenhugger.  

Sys Svinding berettede om ideen bag vandkunsten, som er skabt med tanke på rigsadmiral Peder Skram og hans hustru Elsebe Krabbe.

Titlen ”REJSE” relaterer til flådechefen, men også til at kirkens ”skib”, hvor menigheden jo er på en rejse mod evigheden. Desuden er der en relation til vikingetiden med asertroen, hvor man sendte sine døde ”over på den anden side” på et skib via ”færgemanden”.

Der er også symbolik i placeringen, nemlig umiddelbart udenfor kirkens kapel, hvorfra man sender den afdøde ud på ”den sidste rejse”!

Elsebe Krabbe har forfattet salmen, hvoraf der ses et vers indhugget i skulpturen.

Salmen findes i Danmarks første officielle og eneste tilladte salmebog i Danmark, Norge, Halland, Blekinge, samt Bohus len fra 1569!

Salmebogen var 8 år undervejs og blev udgivet af Hans Thomissøn m. kongelig autorisation og er altså godt 450 år gammel. Elsebe Krabbe forfattede salmen som en takkesalme efter det, i 1565, lykkedes at afværge et svensk angreb på Skrams/Krabbes gods på Laholm, hvor Elsebe deltog i forsvaret, sammen med 2 sønner.

Hans Thomissøn var sognepræst i Vor Frue Kirke i København og det er ikke utænkeligt at han og Fru Elsebe har haft et personligt bekendtskab.

Selve skibsskulpturen vejer ca. 2,5 tons og er udført i rød Bohus granit og selve basis, med indhugget vers, er udført i svensk diabas (granit).

Der er brugt ca. 29 t. stabiliseringsgrus for at bringe skulpturen og ”vandkarret” på plads.

Preben Egeholt takkede for godt samarbejde med kunstnerne, samt de øvrige leverandører af ”kar”, vandtilslutning m.v. og ikke mindst til kirkegårdsleder Peder Teglgaard og kirkegårdens personale, som har brugt mange timer med arbejde på og formidling af samarbejde mellem de implicerede parter!

Herefter kunne MR formanden indvie vandkunsten ved at klippe den røde snor og vandet gled ned over granitstenene og gav et helt andet udtryk i den smukke skulptur.

Efterfølgende kunne forsamlingen tage såvel vandkunst som nyt kapelvindue i nøjere øjesyn med et glas ”bobler” i hånden og lidt ”sødt til tanden.”

Østbirk menighedsråd er de 2 donatorer taknemmelige for deres betænkning af Østbirk kirke i form af et varigt minde.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025