
Da Folkekirken i Østjylland i august sidste år lancerede en loyalitetskampagne på sociale medier, var det et helt ny aktivitet for kirken – og ingen vidste rigtig, hvad man egentlig skulle forvente.
Nu foreligger der tal for, hvor stort et publikum Folkekirken egentlig har fået i tale gennem videoer på sociale medier. Og det er mange – kirken er blevet et hit:
787.000 mennesker har kigget med på YouTube – og hvad bedre er: Næsten 30 pct. af dem har set en af de 30 sekunder lange videoer til ende. Det er langt bedre end gennemsnittet – i nutidens utålmodige og hurtigt-zappende tid er medieforbrugere nemlig lynhurtige til at springe videre til næste video, hvis de keder sig.
- Vi er meget tilfredse og positivt overraskede. Især er det interessant, at så mange har valgt at se vores videoer til ende. Vi må have ramt noget rigtigt, siger sognepræst Rene Høeg, Horsens Klosterkirke, der har været kampagneansvarlig på vegne af Folkekirkeinfo, kampagnens formelt ansvarlige.
Folkekirkens SoMe-kampagne følges nu med en outdoor-kampagne på plakater på busser, buslæskærme og plakatstandere ved Nettobutikker.
- Vi glæder os til at blive meget synlige i det østjyske gadebillede med det positive budskab om, at kirken kan rumme både din tro og din tvivl, siger Rene Høeg.
Målgruppen for video-kampagnen er de 347.000 medlemmer af Folkekirken i Østjylland, der er mellem 25 og 55 år. Kampagnen har den overordnede titel ”Sammen om tradition, tro og tvivl”. Det vigtigste element var en række interviewfilm, hvor helt almindelige danskere fortæller på hverdagssprog, hvad kirken betyder for dem – og hvordan de bruger kirken.
Det helt overordnede budskab er klart: Folkekirken ønsker at blive set som et rummeligt sted, der har plads til alle – også dem, der tvivler eller ikke tror særlig stærkt.
Derfor kom i alt 16 østjyder til orde i den indledende video-kampagne – både flittige kirkegængere og folk, der stort set erklærer sig som ateister, men som alligevel synes, de har brug for kirken som ramme for store livsbegivenheder som dåb, konfirmation, bryllup og begravelse.
- Når vi har fået så mange østjyder til at kigge med - og måske reflektere over, at de faktisk er med i et fællesskab, der kan rumme både deres tro og tvivl - så er projektet efter min mening lykkedes, siger Morten Bay-Mortensen, sognepræst i Thorsager-Bregnet-Feldballe og en af kampagnens projektledere.