
Klimaforandringerne sætter kysterne under pres. Øget vandstand og hyppigere og kraftigere storme medfører mange steder, især på vestkysten, en øget tilbagerykning af kysten. Kysterne er og har altid været dynamiske. Det ved vi, der bor nær dem. Det er enorme kræfter der er på spil.
I Lønstrup hvor jeg bor, og hvor der er etableret hård kystsikring, fjerner havet hvert år 400.000 kubikmeter sand. Så selvom der hvert år tilføres 30.000 kubikmeter for at bevare en strand, så undermineres kystprofilen støt og sikkert. Derfor findes der ikke nogle varige eller nemme løsninger.
I dag skal sommerhusejere og andre lodsejere i udsatte kystområder sammen udarbejde og finansiere et projekt, som skal godkendes af Kystdirektoratet. Den faglige vurdering her går primært på, hvor kapitalstærke ansøgerkredsen er, og ikke om det samfundsmæssigt er fornuftigt at etablere den pågældende kystsikring.
Det finder vi i Enhedslisten er en forkert tilgang. Derfor stiller vi et forslag om at etablere et statsligt kystråd der udmønter en national kystsikringsstrategi. Et kystråd med deltagelse fra kommuner, regioner, staten samt interesseorganisationer. Hertil skal der etableres en kystfond, der kan medfinansiere tiltag.
Kystrådet skal udpege de områder med væsentlig samfundsmæssig interesse, byområder, infrastrukturanlæg eller beskyttelse mod havgennembrud, som skal kystsikres. Udgiften til etablering af anlæg og vedligeholdelse skal medfinansieres gennem kystfonden. Kystrådet kan også udpege områder, som bør tilbageføres til natur. Det kan fx være i sommerhusområder, og hvor kystfonden kan udbetale en kompensation til de sommerhusejere, som mister deres ejendom.
Vi foreslår, at Kystfonden skal finansieres gennem en forhøjelse af skadesforsikringsafgiften. Det betyder, at forsikringsselskaberne bliver pålagt en yderligere udgift, men etableringen af Kystrådet vil samtidig give dem besparelser i udbetalte erstatninger. Vi foreslår et årligt provenu på 400 mio. kr., hvilket vil øge den samlede årlige indsats for kystsikring markant.
Intentionen med forslaget er at sikre, at vi får en prioriteret kystsikring, der betyder, at det er samfundsmæssige hensyn, der i langt højere grad afgør, hvor der etableres kystsikring i stedet for en økonomisk styret prioritering.
Kysterne er en naturperle i Danmark. Derfor skal sikring og pleje af kysterne underlægges en overordnet strategi der sikrer, at væsentlige samfundsmæssige interesser beskyttes af kystsikring og samtidig sikrer mulighed for at tilbageføre sommerhusområder til natur.
De danske kyster er pressede fra flere sider. Klimaforandringerne kunne forebygges hvis der kom styr på udledningen af klimagasser. Men selv her i Danmark trækker regeringen nu den forkerte vej og globalt stiger temperaturen støt. Det er vi nødt til at forholde os til. Omvendt er det, med det rent politiske angreb på kysterne, hvor regeringen vil åbne for byggeri i kystbeskyttelseszonen og ophæve strandbeskyttelseslinjen på 300 m. Denne kamp foregår i Folketinget, hvor Enhedslisten kæmper hårdt imod.