Klimasikring bør prioriteres i Horsens Kommune



I forbindelse med stormen ”Ingolf” blev der varslet risiko for oversvømmelser flere steder i de indre farvande. Bl.a. på havnen i Horsens, som befinder sig i bunden af Horsens fjord. Det er ikke første og helt sikkert ikke sidste gang, at Horsens kommer i risikozonen for oversvømmelser eller bliver oversvømmet. Og selvom det ikke gik helt så galt denne gang, som det kunne have gjort, så er der grund til prioritere havne- og klimasikring i den kommende byrådsperiode.
Jeg sidder i kommunens Klimaråd som næstformand og har tidligere også været formand for Bæredygtighedsudvalget i Horsens Kommune. Og begge steder har vi været enige om, at klimasikring bør være en kommunal kerneopgave.
Klimaændringerne er i gang. Vi kommer til at opleve vildere vejr, flere storme og flere episoder med akutte vandstigninger i de kommende år. Derfor er det afgørende, at vi får tænkt klimasikring ind i den kommende byudvikling i Horsens. Også når vi bygger alle vores store nye byområder.
Det handler om nedbør, som vi skal have dirigeret de rigtige steder hen, og hvor vi skal bruge andre former for belægning og grønne områder i byplanlægningen. Og så handler det om at kunne håndtere et pres ind i fjorden samtidig med øgede vandmængder i Bygholm å på grund af skybrud. Her er vi nødt til at tænke en form for dæmning og sluse ind i vores planer for havnen og en sydgående omfartsvej.
Der er alt for meget på spil, hvis ikke vi prioriterer klimasikring i de kommende år. Det er ikke i orden at borgerne skal frygte for deres huse og ejendele hver gang der bliver varslet storm eller vildt vejr i vejrudsigterne. Vi skal prioritere klimasikringen af hele Horsens Kommune, men vi har især en udfordring omkring havnen og dele af Horsens midtby. Disse udfordringer bør løses af et nyt byråd.
Socialdemokraterne og SF har på landsplan netop opfordret til, at man genindfører de regler for finansiering af klimasikring, som var gældende under SRSF-regeringen fra 2013-2016. Her kunne alle typer af klimasikring finansieres 100 % af vandselskaberne over vandregningen, hvor de nye regler på området har gjort, at alle projekter, som ikke har med kloakering at gøre kræver en kommunal selvfinansiering på 25 procent. Dette har forståeligt nok bremset for klimasikringstiltagene i kommunerne. Ved at følge Socialdemokraternes og SF’s opfordring kunne man virkelig booste den kommunale klimasikringsindsats.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025