
Beboere skal være trygge i deres hjem på landets botilbud, og medarbejderne skal ikke frygte at komme på arbejde. Det burde være helt naturligt, men desværre er det ikke altid realiteten. Indimellem er der problemer med knive og andre farlige genstande, og når det sker, opstår der farlige situationer for medarbejderne og beboerne på botilbuddene. I flere meget tragiske tilfælde har ansatte på botilbud mistet livet efter at være blevet overfaldet med kniv af en beboer. Det skal vi som politikere gøre alt for, at vi undgår.
Men løsningen er ikke så enkel. Det lette svar er selvfølgelig, at man må forbyde knive på alle eller nogle af botilbuddene og dermed undgå, at de farlige situationer opstår. Men virkeligheden er mere kompleks.
De allerfleste beboere på botilbuddene bruger helt uproblematisk knive i deres hverdag. De har måske deres egen lejlighed eller rækkehus på botilbuddet og bruger knive i eksempelvis deres køkken, når de laver mad.
Men for en lille gruppe beboere er det et problem, for hvis de har adgang til knive, kan de udgøre en risiko for andre beboere og personale.
Mit mål er, at vi får skabt sikkerhed og tryghed for medarbejdere og beboere, uden at det går ud over retssikkerheden for borgere, der helt almindeligt og ganske ufarligt bruger knive i deres dagligdag og i deres hjem på et botilbud.
Derfor har jeg nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Børne- og Socialministeriet, Justitsministeriet, KL og Københavns Kommune. Arbejdsgruppen skal se på mulige modeller for, hvordan man kan lave et forbud mod knive hos de særligt udadreagerende og truende borgere på botilbud. Bl.a. ser arbejdsgruppen også på, hvordan vi bedst sikrer beboernes retssikkerhed i den sammenhæng.
Men restriktioner for, hvem der må have knive og hvordan, gør det ikke alene. Hvis vi skal lykkes med at forebygge vold på botilbud, er vi nødt til at sætte ind med mere end et knivforbud. Det gør vi blandt andet ved at styrke den generelle voldsforebyggende indsats på de eksisterende botilbud. Derfor er jeg glad for, at et bredt flertal i Folketinget allerede i efteråret afsatte 400 mio. kr. til en handlingsplan til forebyggelse af vold på botilbud. Aftalen betyder, at vi kan få en bedre indsats på de eksisterende botilbud samtidig med, at vi opretter nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger. Det bliver afdelinger for en mindre gruppe særligt udsatte personer med svære psykiske lidelser, udadreagerende og uforudsigelig adfærd.
Med de tiltag håber jeg inderligt, at det lykkes os at få bremset volden på botilbuddene, så vi undgår flere forfærdelige episoder.