Tør humor og faglig stolthed er vigtige ingredienser i en ny dokumentarfilm, der først og fremmest handler om genfødslen af en næsten 100 år gammel jernbanebro i Vestbirk ved Horsens.
Filmen, som produktionsselskabet Mat Film står bag, vises på DR 1 tirsdag den 30. juni kl. 20.45.
I filmen fortæller ”skuespillerne” - ingeniør Tony Bygballe og biolog Simon Marsbøll fra Horsens Kommune - den enestående historie om deres op- og nedture i forbindelse med udgravning og restaurering af den gamle jernbanebro, der blev indviet for 100 år siden som en del af Horsens-Bryrup Jernbanen.
Men faktisk starter det hele et helt andet sted. Hovedformålet med at fjerne dæmningen – bag hvilken den gamle bro altså skulle vise sig at skjule sig næsten helt intakt - var at give fiskene fri passage i Gudenåen.
- For os har begge projekter hele vejen igennem haft lige stor betydning, men det er klart, at arbejdet med at frilægge og restaurere den gamle bro har fyldt mest – og vakt størst opmærksomhed. Selvom det godt nok tog lang tid, før omverdenen – og medierne - fik øjnene op for den, fortæller Tony Bygballe og Simon Marsbøll.
Begges glæde var derfor stor, da det lykkedes dem - via nogle der kendte nogle, der kendte nogle – at få et produktionsselskab gjort interesseret i at filme processen. Og da det lykkedes samme selskab at ”sælge” idéen til Danmarks Radio, var deres arme rigtig svære at få ned.
I filmen fremstår makkerparret scenevante, men begge indrømmer, at skuespilleriet nok ikke lige er deres spidskompetence.
- Når vi – helt uforvarende selvfølgelig – kom til at sige noget sjovt og fik besked på at gentage det, gik det helt galt. Så blev det kunstigt og forkert. Vi var så håbløse, at det endte med, at filmholdet bare lod kameraet køre.
Det kom der fem-seks timers optagelser ud af hver af de ca. 15 gange, holdet besøgte broen.
- Det må have været et kæmpe arbejde for dem at klippe alle guldkornene ud, konstaterer Simon Marsbøll og tilføjer, at hvis der i løbet af den tre kvarter lange dokumentarfilm skulle ryge et par finker af panden, kan det være fordi, både han og hans makker glemte, at de rendte rundt med mikrofoner på.
I løbet af filmen får seerne blandt andet indblik i den nervepirrende periode, parret gennemgik, inden der var sikkerhed for, at broen var i nogenlunde stand, de får fortalt historien bag den gamle jernbanebro og følger arbejdet med at få den meget velbevarede bro restaureret, så den i dag fremstår næsten, som da den blev bygget.
Endelig får seerne lejlighed til at dele parrets begejstring over at kunne betragte vandet i Gudenåen løbe frit for første gang i 85 år – til glæde for fiskene.
Arbejdet med at vedligeholde den gamle jernbanebro, som har fået navnet Den Genfundne Bro, påhviler i dag Naturstyrelsen.
DR1 tirsdag den 30. juni kl. 20.45.