
Skal du søge om boligstøtte, sygedagpenge eller tabt arbejdsfortjeneste, sker det med digital selvbetjening på borger.dk eller på kommunens hjemmeside. Men ikke alle borgere har mulighed for eller evnerne til at kommunikere digitalt, og de skal derfor have hjælp eller kan blive undtaget fra kravet om digital selvbetjening. Det kniber dog for mange kommuner at informere borgerne godt nok om de muligheder. Og kommunerne har meget forskellig praksis, når det handler om at undtage borgere fra digital selvbetjening. Det viser en ny undersøgelse, som vi på Institut for Menneskerettigheder netop har udgivet.
Kommunernes manglende information er problematisk, for hvis en borger ikke kan forstå eller bruge den digitale selvbetjening, risikerer han at gå glip af ydelser, som han har ret til. De IT-svage borgere er typisk grupper som ældre, mennesker med handicap eller personer, der ikke taler og forstår dansk.
Hvis særlige grupper på den måde hægtes af kommunikationen med det offentlige, kan det få alvorlige konsekvenser for den enkelte. Det kan i praksis betyde, at kommunen indirekte diskriminerer dem, der ikke selv er i stand til at forstå og bruge den digitale kommunikation, og det må ikke ske. Det er derfor kommunernes ansvar at nå ud til de IT-svage borgere, så de ved, at de kan få hjælp og støtte eller helt blive undtaget fra den digitale selvbetjening.
Vi opfordrer derfor alle kommuner til at oplyse bredt blandt andet på deres hjemmeside, på plejecentre og botilbud og i hjemmeplejen om, at det er muligt at blive varigt undtaget fra digital selvbetjening på det sociale område, at enhver kan bede en anden om at hjælpe sig ved at give fuldmagt, og at der kan være mulighed for at få hjælp til digital kommunikation i eget hjem. Kommunens hjemmeside skal også leve op til de vedtagne standarder for handicaptilgængelighed.