Ældrepolitik



Torben Busk skriver i sit læserbrev (Horsens Folkeblad 7/6) ”Ældrepolitik”, at udgiften til ældre i Horsens Kommune ligger under landsgennemsnittet ifølge nøgletal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. TB slutter sit indlæg med at anføre, at det kunne være interessant at kende de ældres tilfredshed med den kommunale service på ældreområdet i Horsens Kommune.
 Jeg kan oplyse, at vi i Velfærds- og Sundhedsudvalget ikke alene finder dette ”interessant”, men helt nødvendigt løbende at være orienteret om.
 I Horsens Kommune modtager omkring 3000 hjemmeboende borgere hjemmehjælp (Frit valg), enten fra den kommunale hjemmepleje eller fra en privat leverandør. Af disse personer modtager ca. 200 årligt et tilsynsbesøg. Sammen med en visitator udfyldes et spørgeskema vedrørende tilfredsheden med hjælpen. Man kommer omkring den praktiske hjælp, den personlige pleje, madservice og rehabiliteringsforløb. Tilbagemeldingen er, at tilfredsheden er stor. Der følges op på evt. utilfredsheder.
 Horsens Kommune har 544 plejeboliger, fordelt på vore mange plejecentre. Samtlige plejecentre modtager hvert år et uanmeldt besøg. Tilsynet udføres af en ekstern person. En repræsentant fra ældrerådet - og hvert andet år også en politiker - deltager i besøgene på plejecentrene. Ved hvert besøg indgår, at man snakker med nogle af beboerne og her bl.a. spørger ind til, hvordan beboeren befinder sig på centeret, er maden god, får man den pleje, man har behov for, er der tilstrækkelig med aktiviteter m.m. Efter besøget laves en rapport, som udvalget modtager. Hvis tilsynet finder noget, der ikke er i orden, så skal der straks laves en plan for, hvordan det kan udbedres. Generelt er tilfredsheden meget stor. Takket være et særdeles kompetent personale.
 Så mit svar til TB er, at vi med hensyn til de ældres tilfredshed med ældreplejen i Horsens Kommune heldigvis ved, at den generelt er god.
 For øvrigt så er det jo altid en god ide, når man bliver præsenteret for landsdækkende tal, at man lige funderer lidt over, hvorfor tallene nu er, som de er. Er tallene overhovedet sammenlignelige? Er der gemt en eller anden god forklaring?
 Lige netop i tilfældet her, hvor det handler om udgiften pr. ældre medborger, så bor der i Horsens Kommune forholdsvis færre på plejehjem, end der gør i mange andre kommuner. Udgiften til at hjælpe en borger hjemme er i gns. mindre end udgiften til hjælpen til en plejehjemsbeboer. En logisk konsekvens af, at vi har mange borgere, der får hjælp hjemme, er naturligvis, at vi ligger højt sammenlignet med de øvrige kommuner i to andre tabeller. Nemlig i den, der viser hvor stor en andel af de over 65- årige, der modtager hjemmehjælp, og i tabellen, der angiver, hvor mange timers hjælp, de får.
 Torben Busk har måske overset disse to tabeller?

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025