LÆSERBREV: Et æble om dagen holder lægen væk



Susan Kronborg. Folketingskandidat for Radikale Venstre i Østjylland.

Grethe Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd har en vigtig pointe om, at VLAK i sin iver efter at frigøre ressourcer risikerer fagligheden ved fx at forenkle kravene til den sygeplejefaglige udredning. Det betyder mindre patientsikkerhed, da dokumentation og journalføring, dvs. tidligere undersøgelser, konklusioner - sikrer at skiftende hænder kan bygge oven på allerede kendt viden. Vi må ikke risikere kvaliteten og sikkerheden i behandling og pleje.

Der skal tænkes nyt og der skal findes nye løsninger. Men gør det med fagligheden i behold fx ved at spørge læger og sygeplejersker, hvilke ideer de har. Og lad os så fået afprøvet de tiltag i mindre skala for eventuelt senere at udrulle best practise til resten af landet. Med forbehold for, at der er logistiske udfordringer og strukturmæssige forskelligheder med fx større forekomst af diabetes og KOL i Grenaa og alkoholproblemer i Nordsjælland.

Det kan give mening at man med kroniske sygdomme - der ofte kræver kontakt med sundhedsvæsenet -giver nemmere adgang ved at indføre lokale Sundhedshuse. Hvis kommunerne skal stå for det lokale Sundhedshus skal den enkelte kommune selvfølgelig have en finansiering af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter osv. Det er også nødvendigt, at der fastlægges landsdækkende standarder, så der løftes til et minimumsniveau. Det bliver ikke en tilfredsstillende løsning, for hverken borgere eller medarbejdere hvis et lokalt Sundhedshus kun ansætter en læge og en sygeplejerske. Det er alt for sårbart ved ferier, pension eller jobskifte.

Videre skal der tages højde for at samarbejdet mellem de store sygehuse og de lokale Sundhedshuse kan fungere. Det kræver en løsning hvor Sundhedshusene ikke leverer uensartede og vidt forskellige tilbud. Der skal være en ens grundstruktur så det er muligt at foretage koordinering, hvilket er rigtig svært, hvis kommunikationen kommer til at handle om 100 forskellige modeller.

Jeg vil også kæmpe for en bedre løsning for vores privatpraktiserende læger end Socialdemokratiets forslag om tvang. Her er det i stedet værd at overveje om vi i stedet for privatpraktiserende læger skal gå gradvist over til at have ansatte læger og ikke virksomhedsdrevne læger.

Tiden er mange steder løbet fra den privatpraktiserende læge som vi kender det. De unge læger vil helst ikke binde sig til en virksomhed i 40 år. Der skal gerne være mulighed for karriereskifte og hvorfor så købe en praksis som der ikke er garanti for kan sælges igen. Det er således mit politiske løsningsforslag at forlade virksomhedsmodellen og gå gradvist over til ansættelsesmodellen i de dele af landet, hvor det giver mening. Der bør også åbnes op for muligheden for at dele ydernummer for at fastholde læger som gerne vil nedtrappe før pension. Det vil give den enkelte læge en større mulighed for en almindelig arbejdsdag med kolleger i stedet for private virksomheder med døgnlægevagter. Med tiltagende flere ansatte læger kan der også ske en ensretning af it-systemer og journalsystemer. Som det er i dag, betyder de forskellige systemer en masse daglig besvær ved samarbejdet mellem de privatpraktiserende læger og hospitalerne, men ikke mindst også for den enkelte kommune.

Endelig skal vi have psykiatrien på finansloven sådan at der kan foregå en samlet og langtidsholdbar organisering af de tilbud og muligheder der skal til for den rette behandling. Vi skal sikre, at personer med både psykisk sygdom og misbrug (dobbeltdiagnoser), bliver behandlet og ikke falder ned mellem to stole. Det er min politiske vision, at vi opretter teams med psykiater, psykolog og misbrugsbehandler samtidig. Jeg tænker det også som en dobbeltdiagnose pakke ligesom vi har kræftpakker. Det kan blive omkostningstungt, men udfordringen kan blive løst ved f.eks. gruppe behandling med tværfaglig indsats. Det er således mit håb, at disse tværfaglige teams vil give resultat ikke kun ved at mindske antallet på kontanthjælp, invalidepension, i fængslerne – men vil betyde at flere kan sige farvel til en psykiatrisk diagnose.

Mine sundhedspolitiske pejlemærker er således at have fagligheden i fokus, fjerne tvangsløsninger overfor privatpraktiserende læger samt få psykiatrien til at løse den gordiske knude med en dobbeltdiagnose pakke. Alt dette vil ikke mindst komme borgeren til gode.

Susan Kronborg
Skovbrynet 13
8660 Skanderborg
Folketingskandidat for Radikale Venstre i Østjylland, opstillingskreds Skanderborg – Odder – Samsø

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025