
Selvom Store Bededag er afskaffet, står hvederne stadig ranke og nybagte i Horsens – her med smør og knas på klassisk manér. Foto: PR / KonditorBager
ST. BEDEDAG - Store Bededag er væk fra kalenderen – men det glemte horsensianerne heldigvis. For her stimler folk stadig sammen ved bagerens disk, som om intet er sket – og de vil have deres hveder. Punktum.
Af Jørn Kildall
Fredag den 16. maj er egentlig bare en almindelig fredag. Altså sådan rent teknisk. For selvom Store Bededag er streget fra kalenderen som officiel helligdag, så lever duften af varme hveder videre i byens gader – og især hos KonditorBager i Horsens.
– Folk kommer stadig som de plejer. Det er nærmest som om ingenting har ændret sig, fortæller bagermester Herluf Nielsen, mens han gør klar til en solid omgang dejæltning.
Der er lidt travlhed i stemmen, men også smil – for det her med traditioner, det er noget, man ikke bare sådan piller ved.
En tradition bagt dagen før
Hvederne har sine rødder helt tilbage i 1800-tallet, hvor det jo var strengt forbudt for bagerne at tænde ovnen på en helligdag. Derfor bagte man dagen før – og det blev så til den fine lille vane med at spise hveder torsdag aften.
– Jeg tror ærligt talt, folk bare godt kan lide at have noget at samles om. Og hveder... ja, de samler, siger Herluf og nikker ned mod en bakke, hvor de første runder allerede står og hæver.
Ikke alt kan afskaffes med et flueben
Det er tydeligt, at traditionen har fået sit eget liv – uafhængigt af lovgivning og politiske beslutninger. Hvederne er blevet et symbol på fællesskab og forår, måske også lidt nostalgi og et lille pusterum i en travl hverdag.
– Det er ikke kun ældre, der kommer – vi ser unge, børnefamilier, pensionister… hele paletten. Det er som om, det er blevet lidt vigtigere nu, hvor dagen officielt er væk, siger Herluf og skubber en plade i ovnen.
Konklusion? Folk i Horsens vil have deres hveder
Så hvad har vi lært? At man godt kan afskaffe en helligdag, men det er straks sværere at afskaffe en duft. Og slet ikke når det dufter af lune hvedeknopper og smør.
KonditorBager i Horsens står i hvert fald klar – med åbne døre og åbne arme. Og ja, med masser af hveder.