
Der er i vore landsbyer og landdistrikter ca. 8 til 10.000 boligruiner og over 100.000 tomme landbrugsbygninger. For at stoppe forfaldet på landet har landdistriktsminister Carsten Hansen fået afsat 400 millioner kroner fra vækstpakken i en særlig ruinpulje. Det er kommunerne, der administrere ruinpuljen og har ansvaret for nedrivningen og fjernelsen af de mest faldefærdige boligruiner og tomme landbrugsbygninger.
Men skal alle boligruiner og tomme landbrugsbygninger i de kommende år rives ned og køres på kontrolleret losseplads, vil det koste over 7 milliarder kroner. Selvfølgeligt er det ikke muligt at skaffe så store beløb, men der er veje at gå, som tilmed skaber vækst og udvikling.
For det første har kommunerne den mulighed, når boligruinen eller den tomme landbrugsbygning er fjernet, at give en byggetilladelse til en ny bolig eller til en eller flere ferielejligheder. Ofte ligger byggegrunden centralt i landsbyen eller naturskønt ved skov og strand. Ferielejligheder, der er beliggende uden for sommerhusområder, må lejes ud hele året.
For det andet bør det være nedrivningsfirmaer, der står for nedrivningen og fjernelsen af boligruiner og tomme landbrugsbygninger. Hermed kan byggematerialer, så som mursten, tag, metaller m. v. genbruges. Genbrugsmaterialer er efterspurgte og i høj kurs, miljøet tilgodeses og nedrivningsprisen halveres.
En tredje måde at anvende boligruiner og tomme landbrugsbygninger på, er til håndværk og småindustri. Iværksættere og håndværkere kan, på landet til en overkommelig pris, etablere sig f. eks. på et nedlagt landbrug med familien boende i stuehuset og de tomme bygninger som værksted og lager. Bliver der brug for udvidelser, må kommunalpolitikerne give en tilladelse med henvisning til, at planloven ikke er en forbudslov, men en planlægningslov..
Boligruiner og tomme landbrugsbygninger kan fjernes samtidig med, at der skabes bosætning, arbejdspladser, turisme, vækst og udvikling i vore landsbyer og landdistrikter.