
I en helt almindelig dansk 1. klasse sidder knap 20 børn. Alt er, som det plejer. Bortset fra de ikke har spist i fem timer, siden de fik morgenmad. Et par af drengene dasker til hinanden med de bøger, de skulle læse i. En pige begynder at græde. Som tiden går, taber de fleste koncentrationen og stirrer tomt ud ad vinduet.
I et klasselokale på den anden side af ækvator – i Benin i Vestafrika – sidder knap 20 sultne børn på samme alder. I modsætning til den danske skoleklasse har mange af børnene slet ikke fået morgenmad. Skolen sælger pasta og bønner for ned til 25 øre. Men halvdelen af klassens forældre har ikke råd.
Resultatet i de to skoleklasser er det samme. Sultne børn kan ikke lære, og de sænker niveauet for alle. Forskellen er, at de danske børn om lidt får et stort måltid mad, når eksperimentet slutter. For børnene på landsbyskolen i Benin er det en helt almindelig onsdag uden udsigt til eftermiddagsmad. Og billedet vil være det samme dagen efter.
Eksperimentet med de danske skolebørn stammer fra BØRNEfondens nye film, der sætter fokus på, at sult bremser læring. Filmen er set op mod 500.000 gange på Facebook. Mens eksperimentet kørte i Danmark, besøgte BØRNEfonden klassen i Loko-Alankpè i Benin. Halvdelen af skolens elever går sultne i skole hver dag - ligesom 66 millioner andre børn i verdens fattigste lande.
For de børn er sulten reel og konsekvenserne ofte voldsomme. Deres udvikling og læring går i stå, deres immunforsvar svækkes, og sulten fastholder dem i en ond spiral. Dén skal vi have knækket, så børnene får en ordentlig fremtid.
Jeg synes, at det er tankevækkende, at det så hurtigt blev sværere for de danske børn at koncentrere sig uden mad. Dagen efter eksperimentet tog de atter i skole med madpakker i tasken. Eksperimentet var slut. Så hurtigt kan man naturligvis ikke ende sulten blandt de millioner af børn i verdens fattigste lande, der mangler næring til deres læring. Kampen mod den sult, de oplever, er et langt, sejt træk. Det er sådan BØRNEfonden arbejder med vores danske sponsorer i ryggen og i tæt samarbejde med lokalsamfundet i nogle af verdens fattigste lande.
Vi ved, at det virker, når vi støtter lokale mødregrupper, hvor gravide og mødre lærer om børneernæring, sundhed og hygiejne. Og vi ved, at det virker, når vi giver lokale grupper af kvinder og unge adgang til køkkenhaver med sunde fødevarer, så de kan brødføde deres familier.
Får flere børn mulighed for at lære og uddanne sig videre, vil det for alvor sætte skub i udviklingen. I familien, i lokalsamfundet og i fattige lande verden over. Derfor skal vi blive ved at hjælpe. Der skal næring til læring. Uanset hvor børn går i skole.Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!