Når man går ind på den nyoprettede forening til Vestbirksøernes og vandkraftværkets besvarelses Facebookside, bliver man begejstret og kan da kun tilslutte sig foreningens intentioner, men ved en nærmere læsning vil man alligevel opdage, at denne nye forening ikke på nogen måde er en forening for ret mange her i nabolaget. Foreningen bygger primært på frygt og ikke understøttede postulater. Dette er ikke befordrende for et kommende tæt og positivt indbyrdes samarbejde med de implicerede myndigheder.
Mange blev sikkert glade, da de kunne læse at: ”Foreningen til bevarelse af Vestbirksøerne kæmper for at bevare kulturhistoriske værdier, rekreative værdier og landskabsværdier ved Vestbirksøerne.” Alle borgerne i Vestbirk - kan da garanteret ikke være mere enige! Den smukke natur er jo en stor del af hele egnens identitet, som alle naturligvis vil kæmpe for - hvis det skulle blive nødvendigt, men desværre bliver de smukke hensigtserklæringer kædet sammen med negative og frygtskabende scenarier.
Man kan på hjemmesiden læse, at man skal være fortørnet over forskellige myndigheders fordægtige planer med vores nære natur- og kulturværdier. I virkeligheden forsøger de samme myndigheder kun at være på forkant med en - på sigt - uundgåelig fremtidig hændelse; nemlig nedlæggelsen af Vestbirk Vandkraftværk. En kommende lukning vil klart forbedre vandkvaliteten i søerne og livsbetingelserne i åen. Som det fremgår af arbejdet i det grønne partnerskab om kraftværkets fremtid vil de samlede konsekvenser kun kunne begejstre alle naturelskere og dyrevenner. Se ”Overvejelser om Vestbirk Vandkraftværks fremtid” - juni 2014 samt den aktuelle statslige vandplan.
I foreningens udlægning gøres de offentlige myndigheder til skurke, og der fremmanes en ødelagt natur med ødelagte/fjernede søer og et fjernet kraftværk, alt sammen forhold der ikke på noget tidspunkt har været tænkt eller nævnt. Naldal og Vestbirk sø bliver overhovedet ikke berørt i forbindelse med en evt. nedlukning af værket. Det er bestemt ikke Horsens Kommune, der har noget ”udspil” og som vil sætte vandkraftværket ud af drift. Det er faktisk ejeren, Naturstyrelsen, der overvejer hvad der skal ske med det aldrende værk. Da intet er besluttet, kan man kun bygge kampagnen på gisninger og deciderede forvanskninger. Man åbner en front mod ejerens ligitime ret til at lukke værket pga. svigtende økonomi og ønsket om at gennemføre naturgenopretning med store forbedringer for vanløbets kvalitet og fauna i sigte. ... Vi har lige været vidner til et fantastisk projekt ved frigravningen af ”Den genfundne bro”. Det har vakt berettiget begejstring langt væk fra Vestbirk og Gammelstrup og har fjernet en af de alvorlige flaskehalse for en øget vandgennemstrømning i det oprindelige Gudenåforløb.
Her har kommunen absolut handlet med rettidig omhu, altså gjort klar til en omlægning af vandgennemstrømningen – i god tid, inden den bliver aktuel, og de har samtidig frigravet en kulturperle til glæde for lokale som for rigtig mange turister.
Alle borgere her på egnen skal da rigtig nok samlet kæmpe, for det de har kært og sikre, at ingen myndigheder forgriber sig på områdets smukke natur. Vi fik for mange år siden – som et kæmpe aktiv for området - foræret tre skønne søer, en dejlig vandvej, et på det tidspunkt stort og genialt kraftværk og totalt set en smukkere natur. Tiden er nu løbet fra den tids ”geniale” teknologi og fokus strammer til for at give fiskene livet tilbage i hele åens udstrækning. Mon ikke også alle naturinteresserede vil mene, at det er yderst sympatisk og helt i tidens ånd at sikre fiskene ”retten” til at leve deres livscyklus ud i den oprindelige å’s hele løb – fri for menneskeskabte spærringer og forhindringer? Specielt nu hvor vores grønne energi også i stor stil kommer fra solceller og ikke mindst vindmøller.
En lukning af Vestbirk Vandkraftværk er bestemt ikke en trussel. Tvært i mod ... Værket kan efter endt strømproduktion gå fra at være en lukket og forældet industrivirksomhed til at blive et åbent og turistvenligt kultur- og naturundervisningscenter.
Hvis alle interesserede i fællesskab kæmper for maksimal bevarelse af Bredvad sø, er der ingen tvivl om, at søen vil blive så stor som de tekniske udfordringer overhovedet giver mulighed for, og det kan pga. den nuværende ringe tilsandede tilstand, sådan set godt være større end den pt. opleves. Desværre kan den nye forening, ved dens ensidige fortolkninger af foreløbige udkast og planer i høring, i virkeligheden godt komme til at arbejde imod sine egne hensigtserklæringer.
Hvis vi løfter i fælles flok og går positivt ind i et samarbejde med myndighederne, kan en lukning af værket og en omlægning af vandføringen heldigvis blive til en fantastisk win-win situation for os alle …: Vi kan bevare de smukke søer, nyde Den genfundne Bro, opleve Gudenåen fosse gennem skoven som en anden norsk elv, sikre faunaen over mange kilometer åløb, få mulighed for i kraftværksbygningen at etablere et kultur/natur-undervisning- og oplevelsescenter måske med weekend-cafe - og overraskende nok få væsentlig renere søer – næsten fri for fosfor. Det er da positiv naturgenopretning!
Der hersker ingen tvivl om, at den spærring som kraftværket udgør for faunaen i Gudenåen – uanset hvad vi ellers mener - som sagt VIL blive fjernet inden for få år. En beslutning som ejeren af driftsøkonomiske og naturmæssige årsager vil blive nødt til at vælge. Det kan enhver godt have en mening om, men som i al anden virksomhed (offentlig som privat) er det ejeren og ikke naboen, der kan og skal træffe den beslutning.
For alle – inklusiv den nye forening – må det derfor være konsekvenserne af lukningen, der er relevante og interessante at gå ind i. Det (for)arbejde foregår allerede i tæt samarbejde med mange instanser i et såkaldt grønt partnerskab – bl.a. også med foreningens næstformand advokat Jørgen Hauschield som deltager. Forslaget til vandplaner er jo også lige nu til offentlig høring – helt efter bogen og gældende praksis. Så det er klart mod bedre vidende at foreningen fremfører en så kraftig fordrejning som denne hentet i Østbirk Avis den 23.03: ”lokalbefolkningen ved Vestbirksøerne er blevet overhørt og holdt for nar” og længere nede: ”Vi føler os overhørt og meget dårligt informeret”. Nej, når man sidder med ved bordet i det grønne partnerskab, på nettet kan læse det grønne partnerskabs tanker og ideer og har haft mulighed for at være med til borgermøde …så kan man vel næppe med rette påstå, at man er holdt uden for og er blevet dårlig informeret. INTET er i denne fase besluttet - projektet er jo til høring! Og ingen har i øvrigt på noget tidspunkt ytret interesse for at tømme Naldal og Vestbirk sø. De er kommet for at blive og er helt nødvendige for den fortsatte kano- og kajakfart.
De ytringer Naturstyrelsen og Horsens Kommune ligger frem i det grønne partnerskab om mulige konsekvenser af en lukning af værket giver aldeles ikke anledning til mistro eller panik: De to sidste søer vil som sagt helt sikkert blive bevaret og Bredvad sø, (som ganske vis er blevet misligholdt af myndighederne i mange år), kan, hvis billigste løsning bliver resultatet, rigtig nok risikere at ende som en ”genfunden Gudenå” på bunden af nordvestsiden af søen og som en kanal til kano- og kajaksejlads i modsatte side. Den skitserede kanal fra Bredvad Mølle skal forbinde åen med kanalen til Naldal og Vestbirk søerne. De fleste kan vel være enige i at denne ”billige” kanalløsning er en rigtig skidt løsning. Nej, vi vil bevare mest muligt af Bredvad sø til glæde for dyrelivet som for naturelskere.
Alle vi interesserede i Vestbirk og omegn skal i fællesskab ærligt og demokratisk kæmpe for at bevare mest mulig af Bredvad sø! Da myndighederne helt sikkert vil være positive overfor ideen er kampen ene og alene en ”kamp” for at skaffe pengene hertil - dels fra de offentlige budgetter og dels fra velvillige fonde.