På Langmarkskolen i Horsens er det klamt at ryge cigaretter.
Den holdning er efterhånden blevet så grundfæstet hos eleverne, at et treårigt projekt, der skulle bekæmpe rygning blandt de unge, har vist sig at være noget nær overflødigt.
Projektets mål var ved starten i 2013, at antallet af elever i 7.-9. klasse, der ryger, skulle falde med minimum 50 %. På det tidspunkt røg syv elever. I dag er skolen totalt røgfri.
Det markeres onsdag den 13. januar kl. 10.00, hvor samtlige 450 elever trækker i en t-shirt med logoet Røgfri Skole.
- Da vi startede projektet, var der syv elever i udskolingen, der røg, så målgruppen var allerede på dét tidspunkt begrænset. Men vi er rigtig stolte af, at vi nu også har fået de sidste med, fortæller skoleleder Birthe Rasmussen.
Til trods for de få rygere har skolen - som led i projektet - trukket i forskellige håndtag for at gøre skolen totalt røgfri. Nogle af eleverne har blandt andet indgået kontrakter om, at de ikke ville ryge.
- Mange af eleverne mente, det var helt overflødigt med kontrakterne, eftersom de jo ikke røg, men de underskrev dem alligevel. Og det var fint, for på den måde fik de også en anledning til at tale med deres forældre om rygning, siger Birthe Rasmussen.
Medin Sarac, der går i 9. klasse, har aldrig røget. Det samme gælder hans kammerater, og de er gået så langt som til at tage direkte afstand fra kammerater, der røg.
- Det er klamt at ryge, og man kan godt sige, at vi på en måde har mobbet dem, der røg, for vi holdt dem uden for. Ved at have nul-tolerance over for rygning undgår man situationer, hvor én ryger kan lokke andre med ud og gøre det samme, siger Medin.
Også Cecilie Behrens Andersen, 8. klasse, har en håndfast mening om rygning – dog med lidt andre argumenter. Hun er svømmer og går i eliteidrætsklasse:
- Vi taler aldrig om rygning. Vi har vores krop at tage hensyn til, og som idrætsudøver på højt niveau ryger man bare ikke.
Udover Langmarkskolen har Horsens Byskole, Learnmark og Produktionshøjskolen deltaget i projektet.
Sundhedsstyrelsen har støttet projektet.