Livsglæde og fællesskaber følger med frivilligt arbejde på Gudenå Hospice



- Det er virkelig modigt af jer at være frivillige et sted, hvor folk dør hele tiden!
 Den holdning møder Helge Myrup og Solveig Madsen ofte, når de fortæller andre, at de laver frivilligt arbejde på Gudenå Hospice i Brædstrup.
 Men modig er ikke lige netop dét ord, de to vil hæfte på sig selv. For dem er døden en naturlig ting og den ro, der slår dem i møde, når de træder ind på stedet, forbinder de ikke med, at alting snart er slut.
 Tværtimod. Roen er tegn på liv.
 70-årige Helge og Solveig på 65 har valgt det samme sted at være frivillige, men deres bevæggrunde for det er forskellige.
 Til daglig tager Helge rundt i landet og underviser voksne og unge i sex og samliv. Ind i mellem spiller han på klaver, og det er klaverspillet, han bød ind med, da han for et år siden henvendte sig til Gudenå Hospice.
 Solveig er uddannet sygeplejerske, og da hun gik på pension, fandt hun det helt naturligt at blive frivillig på Gudenå Hospice.
 Begge er meget bevidste om de hurtige stemningsskift, der kan møde dem, når de træder ind på hospicet.
 For Helges vedkommende kan det betyde, at han det ene øjeblik slår tonen an til et hastebryllup og det næste spiller en kiste ud. De forskellige stemninger skal man naturligvis kunne være i, siger han og tilføjer, at han kan mærke, at han som frivillig gør en forskel.
 - Min musik kan være med til at skabe tilbageblik og få de gode billeder frem på nethinden både hos patienterne og de pårørende. Samtidig kan jeg give ro. Det er ikke farligt at tale om døden, og jeg kan spørge, hvordan de har det. Eller vi kan tale om noget helt andet. For eksempel om hvilken musik, jeg skal spille.
 Også Solveig er bevidst om sin rolle, når hun en gang om ugen møder ind på hospicet for at arrangere aftensmad og spise sammen med patienter og pårørende.
 - Nogle mener, at jeg kun kan være i det, fordi jeg er sygeplejerske, men jeg lægger min professionelle baggrund væk, når jeg er her. I stedet ser jeg det som min opgave at åbne mine øjne og ører og så i øvrigt udvise dyb respekt for, at patienter og pårørende kan være det sværeste sted og alligevel have overskud til at lukke mig ind.
 Hun tilføjer, at man ud over den udviklende og livgivende kontakt med patienter og pårørende også får et fantastisk netværk med de øvrige frivillige.
 - Vi er for det meste to frivillige på om aftenen. Det betyder, at vi lærer hinanden rigtig godt at kende. For mig har det stor betydning at være en del af et fællesskab, nu hvor jeg ikke længere er på arbejdsmarkedet.
 For øjeblikket er 45 frivillige tilknyttet Gudenå Hospice, og ud over at tale med patienter og pårørende spænder deres opgaver vidt. Nogle er værter ved måltiderne, vågekone eller besøgsven.
 Nogle planter stauder, lægger løg i haven eller laver dekorationer af Brugsens tiloversblevne blomster. Andre passer planter i Orangeriet, og sådan kunne vi blive ved.
 Men selvom de frivillige byder ind i stor stil, er der ifølge frivilligkoordinator Vibeke Bruun Ahlgreen særlig én gruppe, hospicet gerne vil se flere af: nemlig mænd.
 - Vi har frivillige fra 30 år og opefter, og det er hovedsageligt kvinder. For øjeblikket er her seks mænd, og vi tager gerne imod flere. Mændene kan byde ind med nogle gode fortællinger, og så er de generelt bare gode at have med i en stor frivillig flok af kvinder.

Gudenå Hospice har en stand på messen Alder Bedst i Horsens mandag den 25. september i Forum Horsens. Alder Bedst i Horsens kickstarter Horsens Kommunes Frivillig Festival i uge 39. Billetter kan købes på horsens.dk/alderbedst eller i Rådhusets Information i almindelig åbningstid i september måned.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025