
Rasmus Munch er stifter og ejer af Fundraiser.dk og har på to møder givet gode råd til, hvordan man i lokalsamfundene kan søge fondsmidler. Foto: Allan Brix Oster
Hvordan skriver man en god ansøgning, når man vil søge fondspenge til et lokalt projekt? Og hvordan finder man frem til de fonde, som er mest relevante at søge?
Når Horsens Kommunes udvalg vedr. udvikling af lokalsamfund er rundt og besøge de forskellige lokalråd, er det et emne, som jævnligt bliver bragt op. Derfor har udvalget arrangeret to møder, hvor lokalråd, foreninger og bestyrelser i forsamlingshuse har fået gode råd til, hvordan de bedst laver fondsansøgninger.
Det andet møde blev holdt onsdag den 29. august i Sandbjerghus i Søvind, hvor Rasmus Munch, stifter og ejer af Fundraiseren.dk, gav gode råd til, hvordan man bedst skruer sit projekt sammen, og hvilke fonde der er mest relevante at søge.
- Selvom man har et godt projekt, kan der være mange forhindringer på vejen til at få støtte til det. Det kan være, projektet er svært at beskrive, eller at der er stor konkurrence om de midler, man søger. Men laver man sit forarbejde ordentligt, og er der opbakning fra lokalsamfundet, hjælper det til, at man når i mål, forklarede Rasmus Munch.
Værktøj til at søge
For også at hjælpe lokalråd, foreninger og forsamlingshuse på vej har Horsens Kommune købt en licens til hjemmesiden fonde.dk, som lokalråd, foreninger og forsamlingshuse via kommunen kan få adgang til. Hjemmesiden er et værktøj til at finde skabeloner til at skrive målrettede ansøgninger og få et overblik over relevante fonde.
Claus Saunte, administrativ medarbejder i Horsens Kommune, som arbejder med fundraising, fortalte om sine erfaringer.
- Det vigtigste er at fortælle en god historie. Hvorfor er det her et vigtigt projekt og for hvem, og hvorfor er det værd at støtte? Desuden er det en god idé på forhånd at tage kontakt til de fonde, man gerne vil søge. Det giver en dialog, som gør, at man bedre kan målrette sin ansøgning, forklarede Claus Saunte.
Susanne Bundgaard, bestyrelsesformand i Vrønding Forsamlingshus, fortalte på mødet om, hvordan hun og andre ildsjæle har haft succes med deres fondsansøgninger. Det har betydet, at forsamlingshuset har fået bl.a. et nyt og handicapvenligt toilet samt en rampe op til forsamlingshuset. I alt fik Vrønding-gruppen samlet over 356.000 kr. sammen.
- Vi er ikke professionelle og har også skrevet ansøgninger, hvor vi fik blankt nej. Men vi brugte meget tid på at beskrive vores projekt og lavede et budget, og på et tidspunkt begyndte vi at få ja til vores ansøgninger, fortalte Susanne Bundgaard.