De næste mandage besøger Thomas Blachman tre forskellige steder i Danmark i håbet om at kunne få interessen for vores medmennesker til at vokse.
I det første program tager Blachman seerne med til en villavej på Stevns. Her undersøger han, hvordan det står til med fællesskabet, og han præsenterer beboerne for sin idé om, at man ved hjælp af meget få midler kan få gang i det gode naboskab - for eksempel ved at ses til arrangementer, spise sammen eller hjælpe hinanden med praktiske ting, så ingen sidder isoleret tilbage i ensomhed.
"Danmark skal se at komme ud af starthullerne, hvis vi vil være en fornøjelig nation med givende mennesker, der ikke lider af misforstået hensyn-syge, generthed, stadig stigende skyhed mm. Alt sammen uvaner, der tilsammen underminerer den selvtillid, det kræver at indgå i den spontane samtale orienteret mod fællesskaber. Det er at lade som om, man har nok i sit, bare fordi alle andre lader som om, de har nok i deres – det er vores tids ensomhedsspiral. Og det er her slaget skal stå," siger Thomas Blachman, der har fået ideen til programmet.
Smitter ensomhed?
Thomas Blachman har gennem sin barndom haft sin gang i mange københavnske opgange. Men især én opgang tænker han med rædsel tilbage på. Det var opgangen hos hans moster Inge. Blachman var bange for at komme på besøg, fordi han frygtede, at moster Inges overvældende ensomhed smittede. I dag har han stadig en rest af dårlig samvittighed over den distance han som barn lagde til moster Inge, og mindet om hende er en af grundene til, at han nu vil tage kampen op mod ensomheden rundt om i Danmark.
Et digitalt netværk, der bringer mennesker sammen
For Thomas Blachman er et af tidens største paradokser, at vi aldrig har boet tættere, men til gengæld heller aldrig har været længere væk fra hinanden. Derfor er det et hovedelement i Blachmans idé at skabe en struktur, der gør det enkelt at skabe daglig kontakt mellem naboer og få fællesskabet i Danmark til at vokse.
"Nabonetværket er en ny måde at organisere den velvilje som helt sikkert også findes i din opgang eller på din vej. Her kan du kommunikere i plenum eller individuelt. I en simpel grafisk brugerflade af din opgang eller vej, vil du få en oversigt over, hvem der bor hvor, hvad deres interesse er, uddannelser osv. For eksempel ”Grethe 73, pensioneret dansk-lærerinde hjælper de travle børnefamilier med lektiehjælp”, ”Hvilke lømler vil tjene en skilling og gå ned med flasker?” eller “Hvem vil dele avis med mig”? - Her kan vi banke på virtuelt, inden vi gør det i virkeligheden," siger Thomas Blachman.
Vilje til at dyrke fællesskabet
Mens Thomas Blachman begynder at stemme dørklokker på villavejen på Stevns, bliver det hurtigt klart, at vejen er delt op i to. I den ene ende af villavejen hersker der ensomhed og man kommer slet ikke hinanden ved, mens sammenholdet fungerer upåklageligt i den anden ende. I takt med at Blachman møder flere og flere af beboerne, mærker han en enorm velvilje til at dyrke fællesskabet, til at drage omsorg og til at dele ud af de kompetencer og evner, der hersker hos den enkelte beboer. Men der mangler en struktur for at få naboskabet til at vokse på hele villavejen. Blachman indkalder derfor til fællesmøde, og det bliver startskuddet på opbygningen af et lille samfund i samfundet, hvor beboerne hjælper hinanden.
"I en travl hverdag har ”enhver har nok i sig selv"-tendensen fået de bedste betingelser. Vi tænker ligefrem, at mødet med andre kan være en besværlighed på vores vej, og så er det jo ikke så mærkeligt, at mange føler sig ensomme - selv når vi er omringet af naboer. Men med de her programmer formår Blachman at ’afsløre’ hvordan de fleste af os faktisk går og hungrer efter lidt mere fællesskab, at vi mennesker gerne vil det lille møde, kaffen, snakken over hækken og hinanden," siger redaktør Sofia Fromberg, der håber at programmerne vil inspirere andre til at åbne døren op for naboer, banke på hos hinanden - og turde kaste sig ud i en lille bid af fællesskabet.
I næste program, der sendes den 27. april kl. 20.45 på DR1 besøger Thomas Blachman opgang 37 i Høje Gladsaxe for at undersøge, hvordan det står til med fællesskabet i den del af landet.
Flere end 210.000 danskere føler sig ensomme. Det er både mænd, kvinder, unge, gamle og voksne midt i livet, som oplever ensomhed. Men på trods af, at rigtig mange kender følelsen af at være ufrivilligt alene, er ensomhed noget, de færreste taler åbent om. Den tavshed vil DR være med til at bryde og sætter fokus på ensomhed i uge 17 med indsatsen ’En som mig’. Programmet ’Luk mig ind - det er Blachman’ er en del af temaet om ensomhed på DR.