Lyd på Ejer Bavnehøj: Tårnets akustik gjorde det til et oplagt projekt



Tilbage i slutningen af 2019 blev Wayne Siegel kontaktet af Ejer Bavnehøjs Venner, som var i gang med at planlægge fejringen af Genforeningen 2020. Foreningen ønskede et unikt lydværk til tårnet på toppen af Danmark for at gøre fejringen ny og særlig.

Ideerne vrimlede frem

”Min første tanke var, at det var et vildt projekt, som jeg rigtig gerne ville kaste mig over. Vi mødtes ret hurtigt for at brainstorme under selve tårnet. Allerede her vrimlede ideerne frem i mit hoved,” fortæller komponisten Wayne Siegel.

Tårnets særlige akustik, og den smukke hvælving under tårnet var en oplagt placering til et festligt lydværk:

”Der er fire forskellige rum under tårnet, og lyden forandrer sig, når man bevæger sig fra midten af tårnet og blot få skridt ud mellem et af tårnets fire ben. Stedet er meget inspirerende,” fortsætter Wayne Siegel.

Nutidigt værk i et traditionsbundet tårn

Det blev hurtigt besluttet, at lydværket skulle skabe en overraskende oplevelse. Derfor skulle det ikke spille hele tiden.

”Jeg fik frie kunstneriske hænder til at skabe et nutidigt og anderledes musikværk til det traditionsbundne tårn. Folkene i Ejer Bavnehøjs Venner fra utrolig visionære og fyldt med en masse god energi i forhold til, hvor dristigt et projekt, det viste sig at være,” forklarer Wayne Siegel.

For sideløbende med selve komponeringen var der også en teknisk del, der skulle styr på:

”Ingen havde prøvet det før. At sætte musik til et snart 100 år gammelt tårn, der står på Danmarks højeste punkt, stiller store krav til lydanlægget. Jeg talte med en række lydfolk og højtalerfirmaer og endte hver gang i blinde. Indtil jeg faldt over et særligt højtalermærke, der var beregnet til at spille udendørs på dækket af store luksusskibe. De var diskrete og kunne klare al slags vejr – og hos Tape Connection i Aarhus kunne de bestille dem hjem fra England,” siger Wayne Siegel.

Et lydværk ved navn SIGNAL

Leveringen af de særlige højtalere blev dog forsinket på grund af corona-pandemien, og i ventetiden arbejdede Wayne videre på at komponere lydværket.

”Lydværket blev navngivet ”SIGNAL”, da det også skulle trække tråde tilbage til vikingetiden og helt op til starten af 1800-tallet, hvor bavnes funktion var at sende et røgsignal. Og det fik både noter af fejring, fanfare, klokker og jubel,” fortæller Wayne Siegel.

Selve lydværket er ikke indspillet på forhånd:

“Mange spørger, hvor lyden kommer fra. Normalt tænker man på musik, som noget et menneske har komponeret eller fremført. Men i dette værk er det i stedet en computer, der har fået et sæt regler eller algoritmer, og gennem disse regler kombineres de korte harmonisektioner på 10-20 sekunder til klangstrukturer og hele kompositioner. Det er reglerne, der gør, at computeren ikke bare skaber støj; men de gør også, at musikken skabes løbende, er unik, og

aldrig gentager sig. I computerens verden er lydende tal, og disse tal kan kombineres på uendeligt mange måder,” uddyber Wayne Siegel.

Klar til uropførelsen

Højtalerne kom hjem fra England sidst på foråret, og allerede ved den første test – hvor kun én ud af de i alt fire højtalere var sluttet til – var komponisten tilfreds:

”Det var et stort arbejde at finde frem til den rigtige løsning med højtalere og teknik, og vi mødte også benspænd undervejs i monteringen af det hele. Derfor var det fantastisk at konstatere, at det hele bare spillede og lød, som jeg havde forventet,” forklarer Wayne Siegel.

Siden Genforeningsdagen den 15. juni har man kunnet høre lydværket i en testudgave på Ejer Bavnehøj. Søndag den 30. august indvies det nye lydværk officielt med en uropførelse, der ledsages af børnekor, voksenkor og fællessang på Danmarks højeste punkt.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025