
- En fantastisk stemningsfuld gudstjeneste, hvor lyset fejres.
- Vi starter i Kirken, hvor der er skumring. Herefter vil konfirmanderne bære levende lys ind, siger sognepræst Lone Buhl Pedersen, der vil læse bibelske tekster op, der omhandler lyset.
- Konfirmanderne vil give os hverdagseksempler på, hvad de oplever som lys og hvad de oplever som mørke. Sammen skal vi synge kernesalmer, der netop omhandler, at vi tror på, at lyset er stærkere end mørket.
- Efter gudstjenesten er der dækket op i vores skønne oplyste Præstegård. Der er dækket op til suppe, brød og kaffe. Voksne betaler for mad og drikke samlet 30 kr. Børn og unge spiser og drikker gratis, siger præsten.
Lyset – vi kan ikke leve uden
- Lys er godt - lys er ofte noget vi i dag tager for givet. Et tryk på en kontakt og lyset strømmer ud af pæren i lampen, både i stuen og køkkenet. Og et ur styrer lyset i kommunens gadebelysning med en vægters præcision.
- Lyset inde og lyset ude gør, at vores dage bliver længere og aftenen og natten kortere. Og årets gang gør jo også sit. Vi går nu længere og lysere dage i møde.
- Men det ændrer ikke på, at mørket er der, og selv hvor der er lys, er der også skygger. Det er et grundvilkår i menneskers liv. Mørket indeholder det ukendte, det farlige, det utrygge og det uhyggelige. Mørket – det onde, det forkerte vi som mennesker gør, siger Lone Buhl Pedersen.
- Noget af mørket kan bekæmpes med lys som vi tænder. Lyset på værelset kan få spøgelset under sengen til at forsvinde. Lyset i stagen kan få hyggen og fællesskabet til at spredes.
- Men, der er også et mørke som ikke bare forsvinder ved et tryk på en kontakt. Det mørke som vi kan have i vores sind. Tunge tanker, vrede, sorg, ensomhed … Det mørke, der kommer af ikke at føle sig elsket, eller ikke selv at kunne elske. Det mørke kræver lys af en særlig kraft.
- For mig er det det lys, som blev tændt julenat i Betlehem, da Gud lod sin søn føde på jorden. Han er den endelige sejr over mørkets magter. Han kom som lyset, der lyser på os mennesker til hver en tid. Han er det lys, der lyser ind over vores liv og ja lyser videre på os i vores død – så intet mørke – heller ikke døden vil få det sidste, at skulle have sagt.
Opfordring
Tænd lys og sluk mørket – både det i stagen med en tændstik og tryk på kontakten så lampen lyser og husk endelig også cykellygten! Og tænd lyset i dit eget indre – i dit eget ved tro på, at der fra øverste sted, der lyses der på dig.
- Når dit lys skinner, så skinner du på andre og jager mørket væk. Når du lyser – lyser dem du lyser på måske videre. Det er det livet handler om: Modtag lyset og lys videre til glæde og gavn for dig selv, men sandelig også for andre.
Glæder mig til at se jer til Kyndelmisse – hvor det er lyset det drejer sig om, slutter præsten.Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!