Indien er et af de lande i verden, hvor flest kvinder bliver voldtaget. Før i tiden holdte forældre sådanne overgreb skjult, fordi de var bange for, at deres datter ikke kunne blive gift, hvis historien kom offentligt frem. Men med Jyoti Singhs død er voldtægt ikke længere kun et skamfuldt anliggende for kvinder. Det er også blevet et politisk emne.
23-årige Jyoti Singh var på vej hjem i bus en tidlig aften efter et biografbesøg med en ven. De overfaldes af seks mænd bevæbnet med jernstænger. Jyoti massevoldtages og maltrakteres for til sidst at blive smidt nøgen på gaden. 13 dage senere dør hun af sine kvæstelser. For første gang i en dokumentarfilm fortæller Jyotis forældre og en af voldtægtsmændene om, hvad der skete, og hvorfor disse brutale voldtægter finder sted i Indien.
28 timers interview med dødsdømt voldtægtsmand
Dokumentaren viser uddrag fra i alt 28 timers dybdegående interview med en af de dødsdømte voldtægtsmænd, Mukesh Singh. Han indrømmer at have kørt bussen under voldtægten, men nægter sig skyldig i selve agten. Dokumentaren går tæt på de værdier og det verdenssyn, han repræsenterer.
DRs dokumentarredaktør Mette Hoffmann Meyer, som igennem mange år har skabt og arbejdet med dokumentarer fra verdens brændpunkter, er ikke i tvivl om relevansen af 'Indiens døtre':
"Det er den stærkeste film, jeg nogensinde har arbejdet med. Jeg er glad for, at den får premiere på kvindernes internationale kampdag."
Dokumentaren til debat
Den 4. marts klokken 18.30 har 'Indiens døtre' snigpremiere til et debatarrangement i DR Koncerthuset studie 2. Med debatarrangementet ønsker DR, i samarbejde med medarrangørerne KVINFO og Plus Pictures, at sætte fokus på de overgreb, der sker mod kvinder verden rundt, og hvordan den fysiske, psykiske og seksuelle vold står i skarp kontrast til ønsket om ligestilling. Efter den eksklusive visning vil der være debat.
'Indiens døtre' vises på kvindernes internationale kampdag den 8. marts klokken 22.10 på DR1. Dokumentaren, som er samproduktion med BBC, vises samme dag i England, Indien, Sverige, Schweiz, Norge og Canada.
Dokumentaren er produceret af Mette Heide og instrueret af Leslee Udwin
Udvalgte citater fra 'Indiens døtre':
ML Sharma, forsvarsadvokat: "I vores kultur er der ikke plads til en kvinde."
Mukesh Singh, voldtægtsmand: "En pige er langt mere ansvarlig for en voldtægt, end en dreng."
Leslee Udwin, instruktør, om at interviewe Mukesh Singh: "De frygtindgydende detaljer om voldtægten gjorde, at jeg forventede monstre. Men overraskende nok kunne virkeligheden ikke være længere fra min formodning. De var almindelige, tilsyneladende normale og ikke bemærkelsesværdige mænd men med rigide og tillærte holdninger om kvinder… samfundet er ansvarlig for disse mænd og deres handlinger."
Leslee Udwin, instruktør: "Jeg kan ikke huske et andet land, hvor folk har forsvaret kvinderettigheder med sådan et engagement og beslutsomhed."
Far til Jyoti: "Jyoti er blevet et symbol. Hendes død har tændt en fakkel, som kaster lys - ikke kun over det her land, men over hele verden. Men på samme tid har hun rejst spørgsmålet: Hvilken betydning har 'en kvinde'? Hvordan ser samfundet på hende?"