Mindegudstjeneste i Tolstrup Kirke



Menighedsrådet for Kattrup-Tolstrup sogne indbyder til mindegudstjeneste i anledning af 70-året for Danmarks befrielse 4. maj 1945.
 Budskabet om befrielsen lød i BBC’s danske nyhedsudsendelse til Danmark den 4. maj ved 20-tiden. Det oplæstes af Johannes G. Sørensen, hvis stemme ofte lød gennem æteren i besættelsestiden, når der hver aften bragtes nyt om krigens gang ude i verden og om situationen herhjemme. Sidst i udsendelserne oplæstes gerne pige- eller drengenavne, der var koder for aktioner, der skulle foretages af modstandsbevægelsen. Pludselig midt i udsendelsen den aften blev speakeren tavs for et øjeblik, og så kom oplæsningen af Montgomery’s meddelelse, som mange af dette blads læsere sikkert har hørt gentaget i fjernsynets beretninger fra den tid.
 Selv om tyskernes overgivelse først havde virkning fra næste morgen, så tog danskerne forskud på begivenhederne. Mørklægningsgardinerne blev revet ned, folk for ud på gaderne. Der var vild jubel, og man omfavnede hinanden af glæde. Nu var besættelsen forbi. For dem, der oplevede den aften og den følgende dag, står begivenhederne mejslet i klar erindring. Kirkeklokkerne kimede næste morgen freden ind.
 Derfor vil der den 5. maj om morgenen også i vore sogne blive ringet med kirkeklokkerne til minde om freden og friheden, der kom til Danmark.
 Mange af dem, der i besættelsestiden havde gjort op med sig selv om at ville gøre aktiv modstand, lever ikke mere. De, der måtte betale den højeste pris, som f. eks. Hvidstengruppen, kender mange af os historien om.
 Andre grupper slap trods stor risiko uden tab af menneskeliv, således også 12-mands gruppen fra Gedved-Kattrup, som var en aktiv våbenmodtagergruppe. Det var mænd fra vidt forskellige erhverv og politisk overbevisning. Den første leder af gruppen var Gedveds læge, Ove Høgh-Guldberg, og da han måtte gå under jorden og forlade egnen, overtog skræddermester Peter Aase Jørgensen ledelsen af gruppen. Alle 12 mænd er nu døde, mætte af år, men mange af vi efterkommere har hørt mange alvorlige og også spændende historier om gruppens arbejde. Disse mænd havde trods dødelig alvor valgt at yde deres til kampen for Danmarks frihed.
 Til gruppen var knyttet mænd og kvinder, unge som ældre, som hjalp ved modtagelse af våben, transport, og opbevaring i depot. Som et lille kuriosum kan nævnes, at der også i en periode var våbendepot på loftet over kapellet ved Tolstrup Kirke.
 Gedved-gruppen havde flere modtagerpladser på egnen, hvor Royal Air Force maskinerne droppede containerne med faldskærme, normalt 12 i hver sending. Den første plads var lige syd for Tebstrup sø på Borupgårds mark, den anden i Overby, og den tredje ved Julianelyst nær Østbirk.
 Danmarks befrielse krævede ofre, både blandt de allierede og blandt danske søfolk, modstandsbevægelsen og de få, der åbent talte imod tyranniet, som f.eks. pastor Kaj Munk i Vedersø.
 Frihed er ikke naturgivent, derfor indbyder menighedsrådet til at slutte op om gudstjenesten, så vi kan mindes ofrene, tænke på dem, der ydede deres indsats og fejre Danmarks frihed.
 Enhver er meget velkommen til mindegudstjeneste i Tolstrup kirke den 4. maj kl. 19.30.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025