
”Sent fredag aften får du et opkald fra din far. Din mor er gået fra sit hjem i formiddags og er endnu ikke kommet tilbage. Din mor er stærkt dement og har ofte svært ved at finde rundt og ikke mindst – finde hjem”.
”Et andet sted i Danmark sidder en anden familie og er ligeledes dybt bekymrede. Deres søn eller datter er ikke komme hjem fra fest og ingen har hørt fra han/hende”.
- Disse situationer oplever rigtig mange mennesker hver eneste dag i Danmark! Familiemedlemmer, der af den ene eller anden grund enten selv vælger at forsvinde, eller ikke kommer hjem som forventet, siger Lasse Bostrup Kull, der er medlem af den frivillige organisation Missing people som på opfordring af pårørende laver eftersøgning af forsvundne personer.
- Hver dag sidder familier tilbage med frustration, angst, magtesløshed og manglende overskud til at finde det savnede familiemedlem.
- Politiet gør alt, hvad de kan for at hjælpe – men de har begrænsede muligheder, da de ligesom mange andre offentlige instanser er skåret ind til benet ressourcemæssigt.
- Så når politiet enten stopper eller drosler ned i deres eftersøgning, når familierne sidder tilbage og mangler nogen til at hjælpe sig – så er det at Missing People og du kan gøre en forskel, siger Lasse Bostrup Kull.
- I avisens område kender vi nok mest Missing-People fra sagen om Nick Langkær Hansen. En ung mand som forsvandt på vej hjem fra byen i Aarhus. En sag som rørte det meste af Danmark, hvor mere end omkring 800 frivillige mødte op for at hjælpe, over en periode på 3 mdr., fortsætter Lase Bostrup Kull.
For at gøre denne hjælp så effektive så muligt, uddanner Missing People indsatsmedlemmer rundt om i hele landet.
I marts 2018, starter endnu et hold op i Jylland, på den gamle Stationsbygning, Stationsvej 3, 8732 Hovedgård. Hvor nye indsatsmedlemmer har meldt sig til uddannelsen dette forår.
Medlemmerne vil blive uddannet i de roller som et indsatsteam består af: Indsatsleder, pårørendekontakt, kortansvarlig og assistent. Hvordan en sag opbygges, lovgivnig og retningslinier, hvordan en eftersøgning planlægges, udføres, hvordan vi kordinerer med politiet og ikke mindst, hvordan de passer rigtig godt på de pårørende i gennem hele forløbet.
Missing People skal altid være et tilbud til familier i Danmark, ikke en tvang.
Når et familiemedlem meldes savnet hos Missing People, skal der altid ligge en anmeldelse fra nærmeste pårørende.
Når sagen kommer ind, kontaktes politiet, hvor der søges om tilladelse til at lægge en efterlysning op. Efterfølgende sker eftersøgninger altid i tæt kontakt og med tilladelser fra Politiet i den pågældende politi kreds.
Et team sættes sammen, som holder kontakt til familien og politiet hele vejen.
Ofte vil en fysisk eftersøgning blive sat i gang.
I den forbindelse er Missing People afhængige af frivillige danskere, som vil bruge et par timer af deres tid til at hjælpe.
De frivillige bliver delt op i grupper og området bliver systematisk gennemsøgt. Indsatsteamet holder styr på tips fra offentligheden samt de frivillige, hvor der er søgt og det som mangler at blive afsøgt.
Under eftersøgningerne har Missing People mulighed for at få hjælp fra eksterne samarbejdspartnere, Drone-piloten.dk eller Missing People SAR dog eller Offerrådgivningen.
Droner og hunde kan dække meget store områder, hurtigere end søgere til fods. Offerrådgivningen er åben 24/7 med mulighed for psykologisk rådgivning til alle der måtte få brug for det.
Missing People og de frivillige er, egentlig flere øjne i nærmiljøet, vi efterforsker ikke og har ingen offentlige teorier og er uafhængige af politiske og religiøse overbevisninger. Tips, effekter og observationer, bliver altid meldt tilbage til politiet.
Du kan indmelde dig som indsatsmedlem og komme med på uddannelse eller du kan melde dig som støtte medlem eller sponsor.
Frivillige søgere som deltager i eftersøgninger deler eller liker efterlysninger hvilket er meget vigtigt for de pårørende og Missing People.
Jo mere en efterlysning eller indkaldelse til søg deles, jo hurtigere kan vi få den savnede hjem igen, slutter Lasse Bostrup Kull.
Der afholdes uddannelsesweekender i Hovedgård 9.-11. marts og 13.-15. april.