Horsens Kommune er first mover med at afprøve systemet, og det er en helt bevidst strategi.
- Vi vil gå forrest og afprøve den teknologi, som kan hjælpe personer med funktionsnedsættelse, så de kan blive mere selvhjulpne i det daglige og dermed føle en større frihed. Google Home er én ud af flere teknologiske løsninger, vi er i gang med at teste og implementere til gavn for borgerne. Samtidig er vi i færd med at uddanne vores medarbejdere, så de er klædt på til at arbejde med hverdagsteknologi, udtaler driftschef for Handicap, Psykiatri og Socialt Udsatte Cate Kristiansen.
Mindre afhængig af hjælp
Julie på 22 år, lider af en kronisk bindevævssygdom, som har reduceret hendes mobilitet, og hun har derfor brug for hjælpere en stor del af dagen. I et genoptræningsforløb på Vital Horsens, blev Julie spurgt om, hun kunne være interesseret i at komme med i forsøgsordningen. Julie kendte ikke forud til Google Home, men hun er blevet positiv overrasket over systemets muligheder.
- Jeg kan være rigtig dårlig til at spørge om hjælp og vil ikke afbryde hjælperne for meget i deres arbejde. Stemmestyringssystemet har bevirket, at jeg kan gøre flere ting selv, så jeg ikke behøver kalde på en hjælper så ofte. Det er rigtig dejligt, fortæller Julie.
Til daglig læser Julie anatomi og fysiologi, og også her kan hun anvende Google Home som en stemmestyret hjælp i sit selvstudie, fx ifm. informationssøgning, strukturering af eksamenstid mm. Systemet bruger hun også til at blive vækket på en behagelig måde om morgenen, høre musik, regulere lys, tjekke hjælperes vagtplan mm.
- Jo bedre jeg lærer systemet at kende, desto bedre indsigt får jeg i de muligheder, det har. På sigt vil jeg gerne, at flere funktioner skal integreres fx stemmestyring af min dørlås, elevationsseng mm., så jeg i min dagligdag kan blive endnu mere selvhjulpen, fortsætter Julie.
Styring over eget liv
En anden testperson af Google Home er Benjamin på 28 år. Benjamin lider af ADHD og har udfordringer med at holde styr på sine aftaler og få stabilitet i hverdagen.
- Jeg har svært ved at strukturere min dag. Jeg bliver nemt fordybet i et emne, og så lægger jeg ikke mærke til, hvor lang tid, der er gået. Nogle gange glemmer jeg at spise og drikke. Det minder systemet mig om. Også at komme afsted til aftaler, og husker det praktiske, når jeg forlader hjemmet. Jeg sparer meget tid og energi på planlægning på den måde, hvilket har givet mere ro i min hverdag.
Benjamin har en stor interesse for programmering og kodning. Han har derfor selv været i gang med at søge apps til brug i Google Home, som passer specifikt til hans behov. Fx hjælper systemet ham med at regulere indeklimaet, som er vigtig for ham, da han lider af allergi. Har man ADHD, er man ofte lettere disponeret for vinterdepression, og her er systemet en støtte ifm. at regulere en lysterapilampe. Automatisk regulering af varme og styrke af lyset i hjemmet bevirker også, at han kan få en bedre døgnrytme.
Benjamin har testet systemet en lille måneds tid, og kan allerede nu mærke de positive effekter:
Jeg føler, at jeg har fået mere styring over mit liv. Det har gjort mig mere selvstændig og givet mig mere selvværd, fortæller han.
Fremtidsperspektiver
Flere af funktionerne i Google Home er stadig under udvikling på dansk, da systemet er ret nyt på det europæisk marked, men fremtidspotentialet er stort.
- Antallet af hjemmets forskellige apparater og enheder som kan stemmestyres via Google Home stiger dagligt. Udvikling er enorm på området, og det kommer borgerne til gode. Med udgangspunkt i borgerens behov og udfordringer er vi på konstant udkig efter hverdagsteknologi, ikke mindst det stemmestyrede del. Jeg ser stort potentiale i anvendelse af denne hverdagsteknologi, og der vil være endnu flere borgere med fysiske og psykiske handicap, som vil kunne have gavn af Google Home i deres hjem, siger Arman, IT Specialist ved Horsens Kommune.