For to år siden var 11-årige Fillip bange for rigtig mange ting. Han turde for eksempel ikke tackle til fodbold. Han kunne heller ikke overvinde sin skræk for at sige noget højt i klassen, og han var bange for at overnatte hos kammeraterne.
Men så kom han med i et intensivt behandlingsforløb, og det har givet ham et helt nyt liv.
Siden Familiebehandlingen på Børnefamiliecenter Fuglevang i Horsens Kommune begyndte at tilbyde børn i alderen 7-12 år det særlige behandlingsprogram - Cool Kids - for deres angst, har seks hold à 5-6 børn været igennem forløbet sammen med deres forældre.
Af dem har langt de fleste børn igen fået mod på livet.
Familiebehandlingen udbyder desuden Chilled, som er angstbehandling for teenagere i alderen fra 13 til 17 år.
Programmet går ud på at lære børnene at få kontrol over deres angst. Det sker ved, at de - i grupper - lægger strategier for, hvordan de trin for trin kan overvinde den angst, de har. For at styrke motivationen udløser det en belønning, hver gang de når et trin højere op.
Det overordnede formål er at ændre på børnenes tankemønstre ved at udvikle deres evne til at tænke mere realistisk, udsætte sig selv for det, de frygter og til at kunne tackle angst og bekymring.
Ifølge familieterapeut Mette Nonbye, der kører programmet sammen med psykologerne Dorte Hansen, Birgit Inge Hansen og Kathrine Moryl Kristiansen, er det helt normalt, at børn kan være bange - for eksempel for at miste eller for at være adskilt fra deres forældre.
Men hvis angsten hindrer dem i at leve et normalt socialt liv, og i værste fald resulterer i manglende indlæring og skolefravær, skal der gøres noget, da ubehandlet angst kan få konsekvenser helt ind i voksenlivet.
Mette Nonbye tilføjer, at behandlerne ikke går ind i årsagerne til angsten men arbejder med den her og nu.
Selvom angsten kan antage mange forskellige former, er følelserne de samme, så ved at sætte børnene sammen på den rette måde kan der skabes en dynamik i gruppen, der gør, at det rykker.
Og dét er præcis, hvad der er sket for Fillip, som ifølge hans mor havde været en ængstelig dreng siden børnehaven. I slutningen af 2. klasse begyndte det virkelig at gå ned ad bakke.
- Der var meget, Fillip ikke turde, så da vi blev anbefalet et forløb i Cool Kids, slog vi straks til. Det stiller krav til os forældre at deltage, og vi skal virkelig tro på, at det virker. Måske skal der også afprøves mange strategier, inden vi finder dem, der virker, men små skridt er lig med små succeser, fortæller Lene Yde, der er lykkelig over Fillips mange fremskridt.
- Børnene henvises til Cool Kids og Chilled af Skoledistriktsrådgivningen, Modtagelsen eller af Børne-Ungerådgivningen på Børnefamiliecentrene Fuglevang og Nordvang.
- Programmet løber over 10 uger, hvor både barnet/den unge og forældrene deltager
- For at deltage skal angsten udgøre den primære udfordring for barnet/den unge i hverdagen.
- Konceptet er udviklet i Australien og hentet til Horsens i samarbejde med Angstklinikken ved Aarhus Universitet, nu CEBU.