
En planlov, der har fungeret som en bremse for lokal, miljø- og erhvervsmæssig udvikling i Det Lokale Danmark. Sådan lyder dommen over planloven fra 1992 i Danmark på Vippens hvidbog ’Et Danmark i balance er et rigere Danmark’. Derfor glæder det nye lovforslag, der lægger op til en modernisering af planloven, også Kim Ruberg:
”En EU-ekspert beskrev på et tidspunkt meget præcist den nuværende planlov ved at sige, at Danmark er det eneste land i Europa, der ved lov forbyder udvikling af sine landområder. Planloven fra 1992 har været ekstremt hæmmende i forhold til at skabe vækst og udvikling i Det Lokale Danmark. Med det nye lovforslag er der endelig taget hul på problemstillingen, så planloven fremadrettet forhåbentlig begynder at leve op til sit formål: at fremme en hensigtsmæssig udvikling i hele landet,” siger Kim Ruberg.
Kystbyer kan nu udvikle sig
I det lovforslag, som erhvervsministeren i dag har fremsat, og som bygger på en aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fra juni 2016, lægger regeringen blandt andet op til, at efterladte bygninger i landzonen nu må bruges til at etablere håndværks- og industrivirksomheder. Samtidig får husejere inden for strandbeskyttelseslinjen nu videre rammer til blandt andet at udbygge terrassen eller plante et højbed, og så bliver der mulighed for, at kommunerne i højere grad kan udvikle eksempelvis kystbyerne.
I Ringkøbing-Skjern Kommune glæder man sig også over udsigten til en planlov, der giver lov til udvikling:
- Vi er rigtig godt tilfredse med, at forslaget nu er fremsat. Planloven trænger til en modernisering – det har den gjort længe - og med det nye forslag får vi en fornuftig balance, der giver udviklingsmuligheder i hele Danmark. I Ringkøbing-Skjern Kommune betyder det eksempelvis konkret bedre muligheder for realisering af et højtprofileret projekt som Søndervig Feriepark, der vil komme hele området til gavn, og vækstmuligheder for en fremadstormende virksomhed som Stauning Whisky. Vi skal have en planlov, der giver lov til udvikling, siger borgmester Iver Enevoldsen.
Samtidig pointerer Kim Ruberg, at lovforslaget både udvikler og passer på kystområderne:
- Med den nye planlov får kommunerne i langt højere grad mulighed for at planlægge og udbygge kyst- og landsbyer ved de danske kyster. Sådan er de fleste store danske byer jo også blevet skabt. En naturlig vækst ved kysten giver muligheder for mange kommuner, som man hidtil ikke har haft. Og nej, det betyder ikke, at vores kyster i fremtiden bliver plastret til med hoteller og karruseller, som kritikerne påstår. Lovforslaget passer nemlig både på vores kyster, samtidig med at de enkelte kommuner får mere frihed til at bestemme deres egen udvikling, siger Kim Ruberg.