Nyt hænge-ud-sted for unge handicappede



Annette Mønster, administrator i Handicap Alliancen, og mor til en ung med Downs syndrom lægger ud:
 - Oprindeligt var jeg med til at opstarte en fredagsklub, hvor unge fra ASV kan komme og deltage i forskellige aktiviteter. De unge keder sig ofte, ret meget. Som andre unge har de også lyst og samme behov for at være sammen med ligesindede. Fredagsklubben er blevet en succes ... og en dag hører jeg om én, der hedder Leander.

Iværksætterdrive
Leander Grant Andersen er spastiker. Han beskrives som en solstrålehistorie med sit store drive, positive livsindstilling og oveni har han nu på 2. år haft eget firma, som servicerer ældre, socialt udsatte og virksomheder ved at lave alt-muligt arbejde for dem.
 - Når jeg kører rundt omkring i byen, ser jeg ofte mennesker med handicaps, som ikke ved hvor, de skal gå hen. Dem ville jeg gerne hjælpe, fortæller Leander.
 Leander og Annette går sammen og stifter Handicap Alliancen, der nu tæller over 200 medlemmer:
 - Vi startede netværket for at hjælpe andre, der har en svær situation. Folk kan mødes og tale om hverdagens problemer – folk som måske er lidt ”udenfor kasserne.
 Ideen er, at brugerne selv bestemmer, hvad der skal ske. Blot én frivillig er tilknyttet som støtte.

Kommunal opbakning
Et fremragende privat initiativ, som Horsens Kommune gerne vil støtte op om bl.a. ved at stille lokaler til rådighed først via Sund By og nu via Café Amalie (en café for udviklingshæmmede). Sidstnævnte blev i øvrigt lynhurtigt iværksat:
 - Handicap Alliancen kom ind med nogle flyers om et informationsmøde på ASV. Nogle brugere og jeg tog derop for at høre, om det var noget, vores brugere kunne tænke sig at være en del af. De fortalte, de manglede lokaler at mødes i, og vi tilbød dem at låne et lokale på den anden side af cafeen, som står tomt om søndagen”, fortæller Rikke Mørch Wilche, Socialpædagog tilknyttet Café Amalie. Og så var der ellers ikke langt fra idé til handling.

Socialt fællesskab og rådgivning
Handicap Alliancen har nu anvendt lokalet 4 gange, hvor der i snit er mødt 10 brugere op. De har haft stor glæde af at have et sted, hvor de kan mødes og ”chill out”. Der behøver nemlig ikke altid være en aktivitet tilknyttet.
 Ditte – en ung spastiker - hørte fx om netværket via et forløb i Mestringsenheden, som hjalp hende med at finde noget socialt:
 - Jeg kan godt være social med dem, jeg kender, men jeg har ligesom ikke lært at være social med andre. Når vi mødes sparrer vi med hinanden – om både gode og dårlige oplevelser.
 Til spørgsmålet om, hvem netværket er tiltænkt, lyder svaret: alle er velkomne. Også forældre til børn med et handicap, som har brug for råd og vejledning fx i forbindelse regler og procedurer: De kan nemlig være vanskelige at guide sig igennem:
 - Man kan komme ned og få en rådgivende snak, og har man spørgsmål, der stikker dybere, har vi fået et link ind til kommunens sagsbehandlere til at stille spørgsmål. Det aflaster jo også sagsbehandlerne, så de kan anvende tiden på noget andet, siger Annette.

Kunder i butikken
At starte et netværk som Handicap Alliancen beskrives ligesom at starte en virksomhed op – man skal ud og have nye kunder. Det tager tid og energi, og netop disse ”kunder” kan være lidt vanskelige at nå, da de måske ikke er på Facebook og/eller lider af social angst. Virksomheden udvikles langsomt, men sikkert.
 På sigt er der også muligheder for, at brugerne af Café Amalie og i Handicap Alliancen kan lave en synergi-effekt.
 - Vi har da brugere, som har lyst til at lave noget mere selv, og vise de kan selv - og det kan de jo ved at deltage i møder hos Handicap Alliancen, fortæller Rikke.
 - Omvendt kan det være, at vores unge, når de flytter hjemmefra, godt vil have et sted som cafeen at komme og spise ind i mellem, supplerer Annette Mønster.

Lyse fremtidsudsigter
Troen på at netværket vil udvikle sig er stærk, og engagementet fejler bestemt ikke noget.
 Vi er ved at få en Tysklandstur banket op, som vi håber bliver et trækplaster. Desuden håber vi, at kunne indsamle frivillige midler til flere arrangementer og få flere frivillige hænder, så vi kan vokse os større – og måske endda ud af disse lokaler, slutter Annette med et smil.
yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!
 

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025