På udflugt i genforeningens tegn



Der var opsamling af deltagere i Yding og Østbirk. Der var god plads i bussen da kun 30 personer havde valgt at deltage i busturen til den gamle grænse ved Kongeåen.

Med på turen var sognepræst Peter Tast som oprindelig kommer fra Christiansfeld og Anne Sørensen som også er sønderjyde med rødder i Bylderup Bov. På turen sydover fik passagererne masser af historiske facts om krigen i 1864, om tiden under Tysk herredømme og endelig om genforeningen i 1920.

Bussens chauffør undgik for så vidt at komme på motorvejene og fra Østbirk gik turen over Vejle og ud i ådalen, med kursen sat mod Foldingbro syd for Brørup.

Genforeningssten i Foldingbro

Da Kongeåen kom i sigte ved Foldingbro, skulle man besigtige genforeningsstenen i byen som er anlagt på en større høj. Højen blev skabt af den daværende ejer af Kongeåkroen i 1936 i forbindelse med etablering af et svømmebad, som blev forsynet med vand fra Kongeåen. Jorden fra denne udgravning, blev brugt til højen. Selve stenen blev indviet i pinsen i 1937.

Når man står på højen, er der en flot udsigt over Kongeåen og Kongeådalens brede flade strøg.

Turen gik videre øst på mod Vejen, hvor deltagere skulle se Frihedsbroen.

Frihedsbroen

Frihedsbroen ligger på Frihedsvej ved Vejen, broen er en cementbro fra 1924, som fører over Kongeåen på strækningen fra Københoved til Askov.

Ved Frihedsbroen har man bevaret de karakteristiske rød-hvide-gelænderfarver, der i perioden 1864 til 1920 blev brugt til at markere danskheds-følelsen i området. I perioden var de officielle grænseovergange ved Foldingbro og Skodborghus.

Efter Frihedsbroen kørte selskabet en kort tur mod nord og Skibelund Krat.

Skibelund Krat

Skibelund Krat er en monumentpark, som blev anlagt som national møde- og festplads i 1865 efter tabet af Sønderjylland. I er stedet omgivet af mindesmærker for danske personligheder bl.a. Ludvig Schrøder, Poul la Cour og H.D. Kloppenborg.

Opstillingen af mindesten blev hurtigt fulgt op af flere, og i dag findes i alt 22 mindesten i Skibelund Krat. De mest populære kunstværker i Skibelund er Modersmålet og Magnusstenen. Skibelund Krat er et af de steder, der skulle have været brugt ved fejringen af Genforeningsjubilæet i 2020. Dette gennemføres efter planen i 2021.

Efter et længere ophold i Skibelund Krat gik turen mod Den Gamle Grænsekro mellem Kolding og Christiansfeld.

Den Gamle Grænsekro

Den Gamle Grænsekro er et populært traktørsted, hvor deltagerne i turen kunne nyde både kaffe, boller og lagkage inden turen igen gik mod nord til Østbirk og Yding.

På stedet lige på den anden side af landevejen ligger Genforenings- og Grænsemuseet, som ligger lige hvor kong Christian X red forbi på sin hvide hest 10. juli 1920.

Få hundrede meter syd for Den Gamle Grænsekro finder man Genforeningsstenen i Høkkelbjerg som er en del af en mindepark.

Kildall

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025