
Rent drikkevand er ikke en selvfølge. Heller ikke for vore tipoldebørn. Derfor gælder det ikke mindst for haveejerne om at tænke sig godt om og undgå brugen af pesticider derhjemme. Især her om foråret, hvor også ukrudtet pibler frem i alle sprækker og hjørner.
Sådan lyder opfordringen fra Horsens Vand A/S, som har ansvaret for de 24 boringer, der hver dag leverer tusindvis af liter klart og rent drikkevand til forbrugerne i størstedelen af Horsens Kommune.
- Meget ukrudt kan sagtens klares med håndkraft. Det tager måske lidt længere tid, til gengæld er der ingen skadelige langtidsvirkninger. Hvis man bruger pesticider i haven eller på gårdspladsen, kan det kun ende ét sted: I de fremtidige generationers drikkevand, siger hydrogeolog og projektleder hos Horsens Vand A/S Carsten Vejergang.
Han understreger, at der i flere år ikke har været problemer med pesticidrester i det lokale drikkevand – men der er heller ikke er nogen grund til at få det, lyder tilføjelsen.
- For nogle år siden havde vi problemer med en enkelt boring, hvor vi kunne spore pesticidrester, dog heldigvis et godt stykke under grænseværdierne. Vi valgte at renovere hele boringen og har ikke haft problemer siden, siger han.
Carsten Vejergang pointerer, at man trygt kan drikke et glas friskt og koldt vand direkte fra hanen.
- Generelt er drikkevandet i Horsens af utrolig god kvalitet, også fordi det er temmelig gammelt – formentlig mange hundrede år. Der sker simpelthen en naturlig rensning af vandet, inden vi pumper det op, forklarer han.
Alligevel opfordrer han ikke mindst private til at holde igen med gift på den hjemlige grund.
- Efter min vurdering er den private brug af gift en større risiko for drikkevandet end når landmanden sprøjter sine marker. Det skyldes ganske enkelt, at landmanden har den nødvendige viden til at håndtere giftstofferne. Private har ikke den samme viden, når det gælder om at ramme de rigtige steder, de rigtige tidspunkter og – måske mest af alt – den korrekte mængde, siger Carsten Vejergang.
Horsens Vand A/S har 24 boringer, som løbende tjekkes for bl.a. pesticider og andre fremmede stoffer. Det foregår i en cyklus over tre år, hvor otte boringer tjekkes årligt.
Netop nu kører Horsens Vand A/S en kampagne rettet mod sprøjtegifte. Det sker i forbindelse med Verdens Vanddag søndag den 22. marts, hvor netop det rene drikkevand er i fokus.
- Nogle tænker måske, at vi overdriver risikoen og at ”der kan da ikke ske noget, hvis jeg sprøjter lidt ekstra”. Men ét gram sprøjtegift kan altså forurene 10 millioner liter drikkevand, så en giftfri have er faktisk en rigtig god gave til dine efterkommere mange generationer frem, påpeger Carsten Vejergang.