Plejepersonale rustet til at møde døden



Det kan være belastende for plejepersonalet i Horsens Kommune at møde en lukket dør, når de kommer ud til borgerne. Frygten for at finde et livløst menneske på den anden side af døren ulmer altid.
 Derfor gør ledelsen meget ud af igen og igen at tale oplevelserne igennem med de ansatte, fortæller Helle Krab Skøtt, der er leder af hjemmesygeplejen i sygeplejegruppen Lindehøj og initiativtager til helt konkrete retningslinjer på området for tilkaldelse af hjælp, forsøg på genoplivning m.v.
 - Det er meget vigtigt at italesætte problematikken omkring de svære situationer, personalet kan komme ud for ude hos borgerne. Som leder er jeg hele tiden opmærksom på de små bitte signaler.
 Det kan være en medarbejder, der pludselig har en anderledes mimik, er bleg eller virker ked af det. Samtidig er jeg også opmærksom på, at dét, der foregår inden i en medarbejder, ikke altid er dét, vedkommende giver udtryk for. Så det gælder om at kile sig ind på de ømme områder. Dét at skulle møde og tackle døden er et vilkår i plejepersonalets fag, men oplevelserne skal ikke bide sig fast, understreger Helle Krab Skøtt.
 Rikke Agesen, der er hjemmehjælper på Plejecenter Lindehøj, har haft problematikken med dødfundne tæt inde på livet flere gange. Den ene gang fandt hun en borger liggende død på gulvet.
 Den anden gang, var en borger sovet ind i sin seng.
 - I begge tilfælde var jeg forberedt på, at det var ældre mennesker, som muligvis kunne dø. Man kan have en idé om, at man kan forholde sig til de svære situationer, men det er noget helt andet, når man står midt i dem. Derfor er det så vigtigt at tale oplevelserne igennem igen og igen. Både med sin leder og kollegerne. Hvis man tier om det, hober tankerne sig op til en boble, der på et tidspunkt brister, og i værste fald kan man være nødt til at skifte fag.
 Maria Eskildsen, der har været sygeplejerske i 17 år, har fundet flere borgere livløse på sine vagter.
 Særligt én episode har bidt sig fast.
 - Det er et år siden nu, men oplevelsen sidder stadig i baghovedet på mig, og jeg kan mærke, at jeg bliver berørt over at tale om det, siger Maria Eskildsen.
 Hun tilføjer, at samtalerne med lederen og kollegerne er med til at skabe mere åbenhed om emnet.
 - Sygeplejersker føler ofte, at det hører med til deres faglighed at kunne tackle situationer med dødfundne, men den lille bitte frygt, der på en eller anden måde følger os hele tiden, skal bearbejdes.
 Det gør vi ved konstant at have fokus på emnet og tale om det.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025