
De varme hænder skal bruges på omsorg og pleje
Som I resten af landet, oplever Horsens Kommune, at det bliver stadigt sværere at rekruttere medarbejdere til hjemmeplejen, og det ser ikke ud til, at det vil blive lettere i fremtiden. Derfor har kommunen været opmærksom på at nytænke, hvordan opgaverne inden for hjemmeplejen skal varetages:
- I takt med at der bliver stadigt flere ældre borgere, og vi oplever, at det bliver sværere at rekruttere SOSU-medarbejdere, er det vigtigt at have fokus på, at vores sundhedsfaglige kompetencer bliver benyttet bedst muligt. Ved at uddelegere tøjvask til private vaskerier, får vi løst opgaven med at vaske ældres tøj professionelt, og hjemmeplejen kan i stedet fokusere ressourcerne på omsorg og pleje, siger Ellen T. Schmidt.
I dag varetager de samme hjemmehjælpere i Horsens Kommune både tøjvask og personlig pleje til borgere, der er visiteret til hjælpen. Sådan bliver det altså ikke fremover.
Glæde over kommende samarbejde
I november 2019 besluttede Horsens Kommunes Velfærds- og Sundhedsudvalg at igangsætte en proces med implementering af en ny ordning, hvor tøjvask for borgere i eget hjem fremadrettet skal varetages af private vaskeri-leverandører. En ordning som er kendt i mange andre kommuner. Horsens Kommune har derfor i foråret og sommeren 2020 gennemført en udbudsproces, hvor interesserede leverandører havde mulighed for at byde ind på opgaven. Processen er nu afsluttet, og kommunen har indgået aftale med de private vaskeri-leverandører DFD - De Forenede Dampvaskerier og Berendsen:
- Vi er meget glade for, at DFD og Berendsen har budt ind på opgaven, og vi ser frem til et godt og professionelt samarbejde, siger formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget Ellen T. Schmidt.
Hos de private leverandører ser man også meget positivt på samarbejdet med Horsens Kommune:
- Vi glæder os til at varetage vaskeopgaven for Horsens Kommune, så hjemmehjælpen får frigivet tid til borgerne. Borgerne kan trygt stole på, at vi vasker deres tøj skånsomt, bakteologisk rent og omhyggeligt med allergivenlige vaskemidler på et svanemærket vaskeri, og en velkendt chauffør, henter og afleverer vasketøjet på deres hjemmeadresse, siger Peter Kamp, salgsdirektør hos Berendsen.
Hos DFD ser man også frem til det kommende samarbejde
- Vi ser denne nye aftale som et udtryk for Horsens tillid til DFD og som en udbygning af det i forvejen mangeårige samarbejde på vask af arbejdsbeklædning og linned til plejen. Vores vaskeri i Vejle er specialiseret i at håndtere vasketøjet på den mest skånsomme og hygiejnisk korrekte måde. Borgeren lægger sit tøj til vask i den personligt mærkede vaskesæk. Efter aftale afhenter vi vaskesækken og returnerer det rene tøj lige til døren. Vi er meget opmærksomme på, at det er en tillidssag at overlade sit vasketøj til andre, og vi bestræber os på at skabe en værdifuld, fleksibel og tryg relation, der gør hverdagen lettere for den enkelte, siger Markedschef Lars Vincent Wartou fra DFD
Andre kommuner som inspiration
Inspiration til brug af private leverandører til tøjvask, har kommunen blandt hentet via en løbende dialog med Aarhus og Hedensted Kommune, som begge har haft gode erfaringer med at implementere ordningen.
Som udgangspunkt er det alle borgere, der er visiteret til tøjvask, der bliver tilbudt den nye ordning. Borgerne kan frit vælge mellem de to private leverandører. Har borgeren et særligt behov, er det stadig muligt at få hjælp fra hjemmeplejen til at håndtere opgaven.
For at såvel borgere som medarbejdere får mulighed for at omstille sig til de nye tiltag, vil der i august til oktober blive lavet de nødvendige foranstaltninger, for at få ordningen indkørt mest hensigtsmæssigt. En arbejdsgruppe er således nedsat specifikt til formålet. Den nye ordning træder i kraft 1. november 2020. Alle borgere som i dag får hjælp til tøjvask vil i løbet af efteråret blive personligt kontaktet med information om den nye ordning.