Nu er det første privathospital klar med behandling med medicinsk cannabis



Carsten Rytter er speciallæge i onkologi og leder af onkologisk klinik på AROS Privathospital. Han tilbyder nu behandling med medicinsk cannabis til uhelbredeligt syge kræftpatienter, hvor der skønnes mulighed for effekt.

Kun mellem 50 og 60 danske læger tilbyder behandling med medicinsk cannabis. Til trods for at det er en ganske lovlig mulighed for samtlige 20.000 læger i Danmark. Som det første privathospital i landet tilbyder AROS Privathospital i Aarhus nu medicinsk cannabisbehandling til uhelbredeligt syge kræftpatienter.

Det er kræftlæge og leder af privathospitalets onkologiske klinik, Carsten Rytter, der nu ser cannabis i et andet lys end som et ulovligt rusmiddel. Videnskabelige studier viser nemlig, at medicinsk cannabisolie kan gøre den sidste tid mere tålelig for uhelbredeligt syge kræftpatienter. Cannabis har ingen beviselig effekt på selve kræftsygdommen, men der er videnskabeligt belæg for, at det aktive stof i cannabis, THC, kan reducere den voldsomme kvalme, der er forbundet med kemobehandling.

– Vi vil gerne være med til at opfylde et tilsyneladende behov for behandling med cannabis hos de dødeligt syge kræftpatienter. Der findes et væld af alternative behandlingsformer derude, og cannabis har som én af de eneste en påvist effekt på kvalme efter kemobehandling. Andre effekter er ikke tilstrækkeligt undersøgt endnu. Derfor vil jeg gerne vejlede patienterne om deres forventninger, stoffets egentlige effekt samt eventuelle bivirkninger, siger Carsten Rytter.

Han pointerer, at ligesom al anden medicin indebærer brugen af cannabisolie risiko for bivirkninger som svimmelhed, humørsvingninger, opstemthed, påvirkethed og sløvhed. Derfor tilbydes behandlingen under kontrollerede forhold.

Lægen tager personligt ansvar

Alle praktiserende læger og speciallæger har mulighed for at ordinere cannabis, men stoffet er ikke certificeret som et lægemiddel af Lægemiddelstyrelsen. Derfor bærer den receptskrivende læge personligt ansvar, hvis der opstår komplikationer i behandlingen.

– Jeg tager det fulde ansvar for behandlingen, og det tør jeg, fordi jeg følger grundigt med i patientens tilstand. Jeg har blandt andet lavet en dagbog, hvor patienten dagligt skal nedfælde dosis, effekt og eventuelle bivirkninger. Derudover vil jeg jævnligt kontakte patienterne telefonisk for at høre om deres oplevelser med behandlingen, forklarer Carsten Rytter.

Aros Privathospital tilbyder udelukkende cannabis til patienter med uhelbredelige kræftdiagnoser. Hvis patienten har terminalerklæring og får gratis medicin, er cannabisprodukterne også gratis. 

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025