
Alle unge har et potentiale og noget at bidrage med. Derfor har det været helt afgørende for Socialdemokratiet at sikre et bedre og mere nærværende tilbud for de unge, der i dag bliver tabt i vores uddannelsessystem.
Siden maj har Socialdemokratiet sammen med DF, R og SF forhandlet med regeringen om en Forberedende Grunduddannelse (FGU), der skal samle erhvervsgrunduddannelsen, den forberedende voksenundervisning og produktionsskolerne i én, ny skoleform. Hele vejen igennem forhandlingerne har Socialdemokratiet ligeledes understreget vigtigheden af, at der kommer et tilbud af høj kvalitet til de unge, uanset hvor de bor i landet.
Undervisningsordfører Annette Lind (S) og erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye glæder sig over den endelige aftale, der blandet andet tager udgangspunkt i én skole pr. kommune fremfor de blot 75 skoler, som regeringen havde spillet ud. Dermed sikrer man, at unge ikke skal til at rejse længere end i dag, men at de faktisk får et bedre og mere sammenhængende tilbud tættere på end hidtil.
- De unge, der i dag ikke går den lige vej fra folkeskole til ungdomsuddannelse får et bedre og mere sammenhængende tilbud i fremtiden. De bliver mindre kastebold mellem forskellige systemer, og får i stedet en fast ramme, hvor de kan få den hjælp de har behov for. Uanset hvilke udfordringer de kommer med, og hvor i landet de bor, fortæller Mattias Tesfaye.
Med oprettelsen af den forberedende grunduddannelse bygger man i høj grad videre på den måde produktionsskolerne fungerer i dag. Dog med flere muligheder til de unge, der ellers har svært ved at passe ind i det eksisterende uddannelsessystem. For eksempel får man bedre mulighed for at få ordblindeundervisning eller andre specialtilbud. Samtidig bliver den forberedende grunduddannelse, modsat regeringens udspil, en statslig skole, ligesom man kender fra ungdomsuddannelserne. På den måde kan man sikre en høj kvalitet i hele landet. Regeringen havde lagt op til, at det skulle være kommunale institutioner. Men det risikerede at forringe uddannelsesmulighederne i landdistrikter og kommuner med økonomiske udfordringer.
Endelig er det lykkedes at få regeringen til at droppe den lave skoleydelse til eleverne. De borgerlige satte sidste år ydelsen markant ned, hvilket har betydet et stort fald i antallet af elever på produktionsskolerne. Med den nye aftale er det lykkedes, at sætte ydelsen op igen, så udviklingen kan vendes, og det ikke længere bedre kan betale sig at være i kontanthjælpssystemet, fremfor uddannelse.
- Det er helt afgørende at dem, der i forvejen har sværest ved at få en uddannelse, får et bedre tilbud end de gør i dag og ikke skal til at rejse længere. Derfor er jeg også meget glad for, at vi har fået vores ønsker opfyldt om en ny forberedende grunduddannelse af høj kvalitet i hele landet, siger Mattias Tesfaye.
- Regeringen ønskede nedskæringer på de mest udsatte unge i vores uddannelsestilbud. Vi ville det modsatte, nemlig løft dem og investere. Derfor er jeg også så glad for, det er lykkedes at sikre skoler i hele landet og en mere rimelig ydelse til eleverne, siger Annette Lind.