
Foto: Pixabay
Den mest effektive grundvandsbeskyttelse er skovrejsning. Under løvskov dannes omtrent den samme mængde grundvand som under landbrugsjord, men det er væsentlig renere.
Langsigtet drikkevandssikring
Det er den væsentligste årsag til, at Samn Forsyning har kastet sig helhjertet ind i skovrejsning. Man har omtrent afsluttet skovrejsningsprojektet ved Rugballegårdværket, og nu gælder det Højballegårdværket, der forsyner en stor del af midtbyen med drikkevand.
- Man kan trygt drikke vandet fra hanerne i Horsens Kommune, så man skal se vores interesse i skovrejsning som en fremtidssikring af grundvandet. Vi skal minimum 30 år frem i tiden, før vi får det fulde udbytte af beslutningen – så det er vores børn og børnebørn, der får glæde af det rene drikkevand, siger Andreas Boesen, der er bestyrelsesformand for Horsens Vand A/S og næstformand i Samn Forsyning ApS.
Ønsket er at plante op mod 300 hektar skov på Højballegårdværkets vandindvindingsområde. Men der er foreløbig mest tale om et ønske.
- Vi har stor respekt for dem, der ejer jorden, når vi planter skov. Foran os ligger en vigtig opgave med dialogen med lodsejerne, og udkommet af den skal afsløre, hvor meget af de aktuelle planer, der kan realiseres, siger Andreas Boesen.
Budgetaftale støtter Samn Forsynings principbeslutning
Planen går fint i spænd med Horsens Kommunes budgetforlig, der indeholder et ønske om at rejse 470 hektar ny skov i kommunen frem mod 2030. Der afsættes én million kroner om året fra 2022 og frem til at rejse ny skov i samarbejde med vandværkerne i Horsens Kommune og Naturstyrelsen.
- Vi er utrolig glade for, at Horsens Kommune er lykkedes med så ambitiøs en budgetaftale på skovrejsningsområdet. For den støtter principbeslutningen i Samn Forsynings bestyrelse om at plante op mod 300 hektar ny skov. Samtidig gør det kommunale budgetforlig det væsentlig lettere for os at finde medfinansiering hos Naturstyrelsen, så vi hurtigt kan komme i gang med arbejdet, siger Andreas Boesen.
Det er et temmelig stort skovrejsningsprojekt, de budgetterede midler åbner for, men Andreas Boesen er fortrøstningsfuld:
- Det tager lang tid med projekter i den skala, og meget kan bryde forstyrrende ind, men vi har efterhånden så gode erfaringer, at vi glæder os til at komme i gang, siger Andreas Boesen.