Mandag den 20. februar klokken 20.45 sender DR1 første afsnit ud af to af den nye dokumentarserie ’Fattig eller forkælet’. Her følger DR forskellige familier fra almene boligforeninger i Horsens for at undersøge, hvordan efterårets kontanthjælpsreform har påvirket dem.
DR følger i ’Fattig eller forkælet’ en række familier, som har mærket reformen på egen pengepung og går tæt på deres privatøkonomi for at se, hvor mange penge der er tilbage, når alle udgifter er betalt. Deres budget lægges helt ned til sidste krone for at give et indblik i, hvordan reformen har påvirket familierne økonomisk. Hvad er familiernes rådighedsbeløb? Motiverer reformen kontanthjælpsmodtagere til at tage et arbejde? Eller må de gå fra hus og hjem?
"Debatten om kontanthjælpsreformen har været heftig og med stor politisk uenighed. I dokumentarserien forsøger vi at undersøge, hvad der er op og ned i debatten. Og se hvad konsekvenserne er for nogle af de mennesker, hvis liv og økonomi bliver påvirket af de nye regler," siger tilrettelægger Helle Lyster fra DR1 Dokumentar.
Fra politisk debat til hverdag i Horsens
Siden kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og 225 timers-kravet trådte i kraft sidste år, har debatten bølget højt. Kritikere har ment, at stramningerne er urimelige, fører til fattigdom, og at flere familier landet over må forlade deres bolig. I den modsatte lejr lød det, at ydelsen stadig er til at leve for uden at gå fra hus eller hjem, og at det er nødvendigt at skabe større afstand mellem arbejdsindtægter og understøttelse. Ved at skære i ydelserne, kan man motivere folk til i stedet at tage at arbejde, lød argumentet fra regeringen ved indførelsen af kontanthjælpsreformen.
Den nye reform betød konkret for 45.000 borgere og deres familie, at de blev skåret i ydelse. I dokumentaren følger vi både danske familier og en flygtningefamilie fra Syrien, som står over for en ny økonomisk hverdag. Dokumentaren undersøger, hvad reformen kontant og konkret betyder for familierne, som blandt andet har sundhedsmæssige og sproglige udfordringer, i forhold til at finde et arbejde i Danmark.
Personligt indblik i reformens konsekvenser
I dokumentaren møder vi blandt andre Maria Johannsen. Hun er enlig mor på 25 år og har været på kontanthjælp de seneste fire år. Hun har to diskusprolapser, slidgigt i ryggen og hukommelsesbesvær, som har gjort, hun ikke har haft fast arbejde eller gennemført en uddannelse. På grund af kontanthjælpsloftet mister Maria Johannsen 1948 kroner om måneden i boligstøtte, og er derudover i farezonen for at blive ramt af 225-timersreglen og miste op til 1000 kroner yderligere om måneden.
”Det er stressende, når man ikke ved, om man skal gå fra hus og hjem, og om man kan få hjælp, hvis man skal. Eller hvis man ikke har råd til mad eller medicin,” fortæller Maria Johannsen i dokumentarserien.
For at få overblik over sin nye økonomiske situation beder Maria Johansen om et møde med BoTrivsel, som er et frivilligt tilbud til borgere i Horsens, hvor man blandt andet kan få gratis økonomisk rådgivning og jobsøgning. Her møder Maria Johansen den økonomiske rådgiver Thrine Jepsen, som hjælper hende med at få lagt et budget og få styr på sin økonomi.
En ny undersøgelse fra Center for Boligsocial Udvikling viser, at sociale viceværter, som Thrine Jepsen er et eksempel på, kan forebygge hver fjerde udsættelse fra boligen. Mange frygtede, at kontanthjælpsreformen ville sende mange familier på gaden, men indtil videre har boligselskaberne ikke sendt flere rykkere ud, end de plejer. I dokumentaren følger DR Thrine Jepsens arbejde tæt over to afsnit og ser, hvad hendes arbejde konkret udmønter sig i hos en række familier i Horsens.
Se første afsnit af dokumentarserien ’Fattig eller forkælet’ på mandag den 20. februar klokken 20.45 på DR1 eller DR TV. Andet og sidste afsnit af dokumentarserien kan ses samme tid og sted mandag den 27. februar.