Seminar om bæredygtigt byggeri inspirerede lærlinge og mestre



Frank Erichsen, kendt fra TV-udsendelsen Bonderøven, kickstartede dagen med et både underholdende og tankevækkende foredrag. Han fortalte blandt andet om sine egne erfaringer med at bruge byggematerialer, som findes lige uden for døren, og som bliver færdigbearbejdet på stedet.
 Han har blandt andet selv brændt den kalk, han har brugt til at kalke sit bindingsværkshus med, og lavet rørpudsede vægge.
 - Det var et superfedt foredrag, som fik mig til at tænke på, at man burde bygge mere alternativt og med lokale materialer. Det passer bare ikke særlig godt til i dag, hvor alt både skal gå hurtigt og være så billigt som muligt.  Det var i det hele taget en rigtig god dag, hvor jeg fik et godt indblik i fremtidens byggeri og byggematerialer, jeg ikke har mødt tidligere, fortæller Mathias Klavsen, som er EUX-tømrerlærling hos JD Byg Entreprise ApS i Brædstrup.
 Den 18-årige tømrerlærling var også begejstret for de to arkitekters foredrag om byggeskik før og nu. De gav ham et indblik i historien, og satte de arbejdsmetoder han bruger i dag i perspektiv.

Tømrermester prioriterer tid til ny inspiration
Anden halvdel af seminaret havde fokus på træfiberisolering fra producenten Hunton og Dansk Træfiberisolering, hvor tilhørerne både kunne høre om og se nærmere på det bæredygtige isoleringsmateriale. Her fik Niels Jørn Henriksen, indehaver af JH Tømrer og Snedker A/S i Snaptun, og to af hans medarbejdere især inspiration til fremtidigt byggeri.
 - Vi har i vores byggeri allerede fokus på bæredygtige materialer og alternative isoleringsformer, så vi er helt på samme bølgelængde som oplægsholderne. Vi var med på seminaret, fordi, jeg synes, det er vigtigt at få ny inspiration, så man ikke fortsætter med at gøre, som man plejer – derfor prioriterer jeg, at vi bruger en arbejdsdag på det, understreger Niels Jørn Henriksen, som i mange år har brugt isolering fra Hunton, fordi det er åndbart og miljørigtigt og gør husene sundere at bo i.

Alternative isoleringsformer og miljørigtige konstruktioner
For tømrermesteren fra Snaptun var der især tre pointer, som han tog med sig fra seminaret.
 - Vi skal satse mere på alternative isoleringsformer, lave konstruktionerne mere miljørigtige, og vi skal have fokus på naturlig og konstruktiv rådbeskyttelse af træet. Det er ofte de små detaljer, der gør den store forskel. Og så skal vi huske på, at det hele jo egentlig bare er gammel vin på nye flasker - vores forfædre har jo bygget sådan i mange år,” siger Niels Jørn Henriksen.

Seminar kickstarter nyt videnscenter
Learnmark Horsens er i efteråret blev blevet tildelt Videnscenter for bæredygtighed, klimarenovering og byggeri, som skal have base på Learnmark Horsens. Driften af videnscentret sker i samarbejde med Roskilde Tekniske Skole og Den jydske Haandværkerskole. Seminaret om bæredygtige byggematerialer var ifølge Henrik Lynggaard Christiansen, uddannelsesleder for byggeri på Learnmark Tech, på den måde en god kickstart til det fremtidige arbejde i videnscentret.
 - Det er unikt, at vi var omkring 250 deltagere i seminaret. Cirka 130 elever og undervisere fra Learnmark Tech deltog, derudover var der mange mestre, svende og arkitekter til stede. Det er spændende at mødes på tværs af uddannelsesbaggrund og jobområde med det formål at opnå ny viden sammen. Derfor vil vi gerne fremadrettet gentage lignende arrangementer, fortæller Henrik Lynggaard Christiansen.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025