Et partnerskab på 15 deltagere – andelsselskaber, landboforeninger, Landbrug & Fødevarer samt Vestermølle med opbakning fra Anders Nielsens efterkommere – blev underkendt.
Vil kommunen fremme ny museumsbygning på Vestermølle?
Bestræbelserne på at give Anders Nielsen og hans kone Kirstine den plads i historien, de politisk, sagligt og fagligt fortjener, fortsætter – nu uden mindeanlægget som del af platformen. Skanderborg Kommune anmodes om aktiv medvirken til opbygning af en ny museumsbygning på Vestermølle, nemlig genopførsel af Munkekroen fra 1770’erne, som for to år siden blev taget ned i Skanderborg. De genbrugsbare dele og tegninger udarbejdet af arkitekt Anna Mette Exner er i Møllelaugets besiddelse.
Flytningen af mindeanlægget til Vestermølle var sikret økonomisk gennem bidrag fra en række fonde og andelsvirksomheder, som til trods for udvalgets holdning stadig er af den opfattelse, at Vestermølleplaceringen af anlægget ville have været den rigtige. Der arbejdes nu på at få bevillingerne overført til et nyt museum på Vestermølle – eller på anden adresse. Det erkendes, at platformen for dette projekt er decimeret i og med, mindeanlægget bliver i vejkanten uden for Skanderborg. Alternativt arbejdes derfor også med en placering på Det Grønne Museum på Gl. Estrup.
Historiefortællingen vigtigst
Næstformand i Landbrug & Fødevarers virksomhedsbestyrelse, Steen Nørgaard Madsen, og formand for Vestermølle Møllelaug, Jørgen Lund Christiansen, siger samstemmende, at det vigtigste er at få den glemte historie om Anders Nielsen fortalt. I hans 40 aktive år i landbrug og andelsbevægelse tredoblede erhvervet den animalske produktion samtidig med, fire ud af 10 medarbejdere rejste, en af dem til Amerika, de tre til byerhvervene. Det gav arbejdskraft til den opblomstrende industri, strejker og lockout, den danske model, systemskifte og stemmeret til alle. Velfærdssamfundet blev grundlagt. Den historie vil blive fortalt i et samspil også med industri og arbejderbevægelse og i samarbejde med universitetshistorikere.
Kendt erhvervsmand klar med støtte
En kendt erhvervsmand i Skanderborg, Ole Danielsen, har i det stille længe økonomisk stået bag dette projekt. Han ser det gerne realiseret i Skanderborg, men hæfter sig ved, at Møllelaugets formålsparagraf ikke er geografibegrænsende. Den siger, at Møllelauget skal tilbyde udstillinger om egnens og landets natur-, erhvervs- og kulturhistoriske udvikling med særlig fokus på Anders Nielsen og betydningen af den indsats, han øvede.
Det er Møllelaugets vurdering, at finansieringen til millionprojektet er der – og at der også vil være økonomi til driften af museet. Spørgsmålet er, om der er kommunal vilje til at bakke op? Hverken Møllelauget eller øvrige deltagere i partnerskabet om mindeanlæggets flytning ønsker en gang mere efter et ulideligt forløb at få afvist et tilbud til Skanderborg Kommune om at skabe en attraktion og bidrage til at trække tusinder af besøgende til.
Virtuelt Museum vil i givet fald flytte med til Det Grønne Museum
Formand for Det Grønne Museum på Gl. Estrup, Peter Gæmelke, er parat til at tage en snak om en ny afdeling med udgangspunkt i Anders Nielsens virke og resultater. I givet fald bliver Virtuelt Museum en del med det til følge, at mange busselskaber ikke længere vil stille GPS’en på Skanderborg.
Møllelauget vil i den situation fortsat drive mølleriet og Okkermuseet på Vestermølle og stå for Restaurant Vestermølle i samarbejde med restaurantens forpagter.
Landbrug & Fødevarer, andelsbevægelsen og Vestermølle afventer nu Skanderborg Kommunes holdning til byggeønsket og bevillingsgivernes reaktion på kulturudvalgets særlige forståelse for betydningen af god tilgang til erhvervs- og kulturhistorie.