Smalltalk på dansk baner vej for job



Smalltalk på dansk kan være en god indgang til fast arbejde. Det er den 27-årige Ivars Paeglitis fra Letland et bevis på.
 Da han for to år siden kom til Danmark kunne han ikke ét ord dansk, men takket være smalltalk om både sociale og faglige ting taler han så meget dansk i dag, at han kan klare sig i sit arbejde som bygningskonstruktør i tømrerfirmaet John A. Laursen.
 Ivars er oprindelig uddannet arkitekthjælper i Letland, men han ønskede at uddanne sig yderligere og begyndte at læse til bygningskonstruktør på VIA i Horsens. Her kunne han fint klare sig på engelsk, men da han efterfølgende skulle ud at søge job, rakte de engelske gloser ikke.
 Da Ivars fik kontakt med Jobcenter Horsens krævede det derfor en ekstra indsats at finde en praktikplads til ham.
 - Da jeg første gang havde Ivars til samtale, talte han kun meget lidt dansk, og det var naturligvis en udfordring i forhold til at få ham ud på en arbejdsplads. Men det lykkedes, og i dag går det væsentlig bedre med hans danskfærdigheder, fortæller virksomhedskonsulent Lars Arnfjord, Jobcenter Horsens.
 De danske gloser kommer imidlertid ikke flyvende af sig selv, fortæller Ivars. To gange om ugen får han undervisning på Sprogskolen, men det er ikke nok. Han er nødt til også at øve sig på sine kolleger, så mens han arbejder - og i frokostpausen - foregår samtalerne så vidt muligt på dansk.
 - Selvfølgelig kan man klare sig langt på engelsk, men jeg er jo nødt til at vide, hvad en vinkelsliber hedder på dansk, så derfor er det vigtigt for mig at tale sproget. Jeg deltager også i firmaets sociale aktiviteter, og dem er der heldigvis mange af. For eksempel har jeg været med til lerdueskydning, fisketure og teambuilding, og vi skal snart til en efterjulefrokost, hvor koner og kærester også er inviteret med, fortæller Ivars.
 Ifølge tømrermester John A. Laursen omfatter virksomhedernes rummelighed over for udenlandske medarbejdere også, at der stilles krav til dem. Herunder krav om at de lærer at tale sproget:
 - Det kan være et problem med udenlandsk arbejdskraft, hvis de ikke i en vis udstrækning kan tale dansk. Faglig dygtighed er selvfølgelig et must, men det betyder rigtig meget – ikke mindst i forhold til kunderne - at folkene viser vilje til at lære sproget. Det er desuden en god måde at falde i hak med kollegerne på, fortæller John A. Laursen og tilføjer, at firmaets mange sociale aktiviteter også er en bevidst måde at hjælpe de udenlandske ansatte med at holde fast i sproget.
 Ivars er lovet fastansættelse i tømrerfirmaet pr. 1. april 2015 under forudsætning af tilstrækkelig ordretilgang.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025