Tryghed på skoleskemaet



Nicoline Christensen fra Horsens har fået mange nye venner på Gødvad Efterskole. Blandt andre Andreas Midtgaard Christensen fra Skrødstrup, som hun her nyder forårsvejret sammen med i skolens park.

Nicoline Christensen fra Horsens husker tydeligt, hvordan det nærmest var et krav, at man skulle læse i en halv time om dagen, da hun var elev i folkeskole. Og det vækker ikke lutter gode minder.
 - Det der med at være tvunget til at læse, det er bare ikke mig, siger Nicoline, der lærer mere, hvis undervisningen er bundet op på noget praktisk.
 At børn og unge lærer forskelligt er efterhånden en gammel nyhed. Alligevel er langt de fleste skoler boglige og det er en udfordring for de børn, som lærer på andre måder end lige netop ved at læse. I skolen havde Nicoline ikke bare svært ved det faglige. Hun kom aldrig rigtig til at trives i skolen.
 Men det er ved at være fortid. I 9. klasse valgte hun at tage på Gødvad Efterskole i Silkeborg. Skolen er en efterskole for unge med indlæringsvanskeligheder eller andre udfordringer, som gør det svært for dem, at følge en almindelig boglig undervisning. Mange af skolens elever kommer fra folkeskolens specialklasser eller har fået særlig støtte gennem skoletiden.
 På Gødvad Efterskole har Nicoline valgt Håndværk, Kunst og Design som linje. Opholdet på efterskolen har givet hende en ny start.
 - Jeg kan godt lære noget uden bøger, og det har man mulighed for her. Man bliver glad, når lærer noget, som man ikke troede, man kunne lære, siger Nicoline.
 På Gødvad Efterskole er der også boglig undervisning i for eksempel dansk og matematik, men undervisningen foregår langt fra altid bag et skolebord. Skolen har blandt andet et landbrug med både køer, heste, grise og høns. I stedet for at lære matematik ved en tavle, regner eleverne for eksempel ud, hvor meget dyrene skal have at spise, og hvor meget køkkenet skal betale for gulerødderne fra skolens gartneri.
 Over alt er undervisningen bundet op på noget helt konkret, og det tiltaler de unge, der har det svært med almindelig undervisning som Nicoline.
 For Jacob Thorning, der er forstander på Gødvad Efterskole, er det vigtigt, at skolen giver de unge lysten til at lære tilbage.
 - Alle unge kan lære noget, og alle har ret til at være med i et ligeværdigt fællesskab. Det er noget af det, vi indprenter vores elever og deres forældre, når de kommer på besøg hos os for at se, om Gødvad Efterskole er noget for dem, siger Jacob Thorning.
 Han tilføjer, at afklaring i forhold til fremtiden også er et vigtigt mål for skolen.
 - Når de unge forlader os efter et eller to år, så ved de, at der er noget, som de er gode til. Og de er afklaret med, hvilken uddannelse, der vil passe til dem bagefter, siger han.
 Netop den afklaring oplever han er vigtig for mange forældre til børn, som har særlige behov.
 - Mange er jo bekymrede for deres børns fremtid, fordi de har oplevet en svær og udfordrende skolegang. Derfor kan det også være en glæde for forældrene at opleve den forandring, der sker med deres børn, mens de går på efterskolen, siger Jacob Thorning.
 Nicoline er ikke i tvivl om, at skoleåret på Gødvad Efterskole, har betydning som rækker langt ind i fremtiden.
 - Det handler om, at man skal være tryg. Når man er tryg, så får man også venner. Det er dejlig at opleve, siger Nicoline.
 Gødvad Efterskole modtager elever fra hele landet og er en af de specialefterskoler i Danmark, som holder åbent hus for interesserede unge og deres forældre på Specialefterskolernes Dag om eftermiddagen mandag den 30. marts.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025