Bosco del Merlo, Roggio dei Roveri er årets julevin i SuperBrugsen Gedved og SuperBrugsen Østbirk. Familie-firmaet Bosco del Merlo er beliggende på grænsen af Friuli og Veneto (små 75 km nordøst fra Venedig).
Det hele blev startet tilbage i 1962 af Valentino Paladin og i dag videreført af børnene, Carlo, Roberto og Lucia. I 1977 købte familien de første marker i Annone Veneto og i 1985 stod det nye vineri færdigt. Stedet fik navnet, Bosco del Merlo (solsorte-skoven), opkaldt efter de store skove, der engang dækkede området. Yderligere marker er med tiden blevet opkøbt, så firmaet i dag råder over ca. 100 hektarer.
Mange gamle stokke er blevet hevet op og nye stokke er blevet plantet. Ud over at få bedre planter, så bestod ideen også i at dele markerne op i endnu mindre parceller reserveret til de enkelte druesorter. Et hårdt og møjsommeligt arbejde, som tog mange år.
Refosco-druen er en italiensk druesort, der, stort set, kun ses i Friuli-regionen. Egentlig vokser den fint i både højderne og på lavt terræn, men den kræver masser af sol og varme. Selvom druen modner sent, så er den meget modstandsdygtig over for den råd, som kan fremkomme i det sene efterår op til høsten.
I 2001 blev det nye hovedsæde, der ligger sammen med vineriet, indviet. For få år siden gik man uden for egen ”baghave” og købte en vingård i Chianti. Her skal både produceres vine og olivenolie. Det betyder, at firmaet i dag spænder både over Prosecco, hvidvine - rødvine, grappa, olivenolie og vineddike/balsamico.
For de tre søskende betyder bæredygtighed meget. Og det gælder også den bæredygtige økonomi, som er forudsætningen for at gå helhjertet ind i så store forandringer i arbejdsmetoder og produktion. Målet var at halvere indholdet af svovl i vinene (fra deres fire vingårde) i forhold til myndighedernes krav. Dette mål er allerede nået og håbet er en dag, at kunne producere helt SO2-frie vine.
Årets julevin er en spændende vin fra et innovativt vinhus, der hele tiden udvikler sig.
Druerne er sent høstet og lagt til tørring i 15-18 dage på samme måde som en Amarone. Derefter lagret 12 mdr. på små egetræsfade (225 liters) og bagefter i store tønder i 6 mdr. Herefter forfines vinen i 6 måneder på flasken, inden den bliver frigivet til salg.
Farven på vinen er dybrød med violette nuancer i kantet af glasset. Masser af forskellige nuancer i både duft og smag. Både lidt animalske toner, men også røde let bitre bær. Kraftfuld, intens og rustik vin, der både har bløde og varme toner, men stadig med fint underliggende bid og kant som er kendetegnende for Resfosco-vine. Rendyrket madvin, der simpelthen viser sig fra sin bedste side i selskab med de tungere kød-, vildt- og juleretter.
Server vinen ved 16-18 grader - lige under stuetemperatur.
Vinen kan købes i SuperBrugsen Gedved og Østbirk. Prisen er 189,95, men resten af året sælger vi vinen til kun 89,95, det er halv pris!
Vinen sælges normalt kun i specialhandelen, men ikke til denne fantastiske pris.
Kom og smag denne dejlige vin på fredag i SuperBrugsen Gedved og Østbirk.