Tomlen ned til sofavælgere



Det er absolut en dårlig idé at vælge stemmeboksen fra og blive hjemme i sofaen, når der er valg. Også selvom der tale om et "prøvevalg", hvor 9. klasses eleverne på Hovedgård Skole - i lighed med elever over hele landet - sætter deres politiske fodspor inden det rigtige folketingsvalg.

I den forbindelse taler eleverne i den lille by nu rigtig meget om store emner som folkeskolereform, bæredygtighed, nationalisme, Danmark og EU og m.m. Men til trods for emnernes væsentlighed er det procedurerne bag - de demokratiske spilleregler med alt hvad dertil hører af rettigheder og pligter og forståelsen af deres betydning for samfundet - som eleverne først og fremmest skal spore sig ind på.

I hvert fald hvis det står til lærer i samfundsfag Maria Gaston, der har taget sine elever med på en dannelsesrejse i demokrati som optakt til dét, hele arbejdet skal kulminere med: Skolevalget torsdag den 31. januar.

- Vi vender store og komplekse emner og måske også emner, som kan være svære at forstå og relatere sig til i en lille by som Hovedgård. Men bag det hele ligger ambitionen om, at eleverne skal fornemme betydningen af de demokratiske processer, der går i gang ved et valg. De skal selvfølgelig have kendskab til, hvordan valgsystemet helt konkret er skruet sammen med mandatfordeling, stemmeoptælling m.v., men vi taler også meget om de ting, der ligger bag: at et valg ikke kun indebærer rettigheder til at sige sin mening men også forpligtelsen til at gøre det. Det er frivilligt at stemme men demokratisk no go at blive hjemme på sofaen, fordi man føler, at "nå ja, en stemme fra eller til - det kan vel være ligegyldigt", for det er det ikke. Så hellere møde op og stemme blank, siger Maria Gaston, der ser det som en succes for forløbet, hvis eleverne kommer til at se valghandlingen i et ganske særligt lys.

- De må gerne få fornemmelsen af, hvor højtideligt det i virkeligheden er at afholde valg, og hvor stor en festdag det er for hele folket at kunne afgive sin stemme.

Inden Skolevalget løber af stablen, udvælger eleverne på Hovedgård Skole mærkesager og forbereder i den forbindelse et vælgermøde, hvor de stiller spørgsmål til politikerne. Efter valget skal eleverne følge op på valgresultatet.

Skolevalget omfatter alle elever i 8., 9. og 10. klasse og arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025