
Kan man træne og spise sig rask? Chris MacDonald og DR1 følger en gruppe syge danskeres kamp mod den alvorlige sygdom, type 2 diabetes. Foto: Doceye.
Type 2-diabetes er en af de livsstilsygdomme herhjemme, som er hurtigst voksende. Ifølge Diabetesforeningen koster sygdommen vores samfund omkring 86 millioner kroner om dagen.
Men hvad nu, hvis patienterne delvist eller helt kan undgå medicin ved hjælp af kostomlægning og motion? Det ser DR nærmere på i en ny sæson af 'U-turn', når Chris MacDonald i et år coacher seks type 2-diabetikere gennem et intenst trænings-og kostforløb. 'U-turn 2' har premiere den 5. januar klokken 20.30 på DR1.
Flere end 320.000 mennesker har diabetes. På 10 år er antallet af mennesker med type 2-diabetes fordoblet. I 'U-turn 2' følger DR seks diabetespatienters ændrede livsførelse i forsøget på at sige farvel til deres medicin.
Rigshospitalet undersøger effekten af U-turn 2
Men 'U-turn 2' er ikke bare et tv-program. Det er samtidig et storstilet forskningsprojekt med næsten 100 diabetikere på Rigshospitalet, hvor U-turn-interventionen undersøges videnskabeligt. Dette vil give dokumentation for, om U-turn-interventionen også virker, når Chris MacDonald ikke er coach eller et helt kamerahold følger deltagerne.
Det er professor Bente Klarlund Pedersen, der leder forskningsprojektet på TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
"Diabetes eller sukkersyge er en af de helt store folkesygdomme, og lige nu mener man, at yderligere 200.000 har sygdommen uden at vide det. Vores antagelse i forskningsprojektet er, at man måske kan undgå medicin ved at anvende store doser fysisk træning som behandling kombineret med omlægning af kost. Hvis det viser sig at holde stik, så har det vidtgående konsekvenser i forebyggelsen og behandlingen af Diabetes-2 – ikke kun i forhold til patienters livskvalitet men også samfundsøkonomisk," siger professor Bente Klarlund, Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
Ja til et nyt liv
Det er Tina (Hareskov/Værløse, 41 år), Christina, (Karlslunde, 50 år), Pia (Hvidovre, 48 år), Søren, (Haslev, 32 år), Michael (Herlev, 38 år), og Torben (Roskilde, 66 år), der har sagt ja til et nyt liv ved at omlægge alle deres indgroede vaner indenfor kost, motion og søvn.
Ved at blive udsat for et intenst trænings- og kostomlægningsforløb investerer de i et nyt liv, hvor de gør op med deres grundlæggende livsførelse. Chris MacDonald er både vært på programmet og coach for deltagerne i tv-programmet. Det er ligeledes Chris MacDonald, der har opfundet og udviklet U-turn, der kørte på tv første gang i 2013, og det er hans mission programmet følger - nu også som forskningsprojekt.
De medvirkende skal gennem et helt år gennemgå:
Omfattende fysisk træning og forøgelse af den daglige fysiske aktivitet
Kostændring
Søvnregulering (manglende søvn undgås)
Coaching (motivation)
"Jeg er fuld af respekt for den vilje og den kampgejst, de medvirkende har lagt for dagen i 'U-turn 2'. Type 2-diabetes vedrører os alle – enten har vi selv sygdommen eller også kender vi nogle, der har den. Med 'U-turn 2' ønsker vi at skabe debat om, hvilket ansvar den enkelte patient har for at nedsætte sit medicinforbrug, og hvad resten af samfundet kan gøre for at bakke op," siger redaktør på DR1 Erling Groth.
U-turn 2 er blevet til med støtte fra TrygFonden.