
Siden statsminister Helle Thorning-Schmidt skød valgkampen for Skolevalg 2015 i gang den 12. januar, har flere end 70.000 8. og 9. klasseelever landet over kunnet vælge hvilke mærkesager, de interesserer sig mest for. Bedre og billigere offentlig transport kommer ind på en klar førsteplads som en sag, de unge vil kæmpe for i de kommende uger, dernæst kommer lovliggørelse af aktiv dødshjælp, og på en tredjeplads ligger hårdere straffe for personfarlig kriminalitet. På en fjerde- og femteplads kommer tilladelse af alle hunderacer og bekæmpelse af børnefarligt arbejde. Eleverne har kunnet vælge imellem 25 mærkesager, som handler om alt fra tilladelse af alle hunderacer til automatisk tilmelding til donorregister. Og på hjemmesiden skolevalg.dk diskuterer de unge flittigt politik.Eleverne laver valgkampagner over mærkesager
I den kommende uge skal eleverne bygge valgkampagner op over deres valgte mærkesager og dele dem på de sociale medier for at skaffe opmærksomhed og opbakning. Eleverne skal skaffe så mange likes som muligt for at optjene point – og dermed vinde spillet. Eleverne kan både vindeover egne klassekammerater, men også elever fra andre skoler omkring i landet.
I den sidste uge skrues der yderligere op for den realpolitiske knap, når de ungdomspolitiske partier vælger mærkesager, som skal udgøre grundpillen i deres partiprogram for skolevalget. Elevernes opgave er så at vurdere, hvilket parti der bedst repræsenterer deres holdning og mærkesag, og som de derfor vil give deres stemme ved valget den 29. januar.
Valgaften på Christiansborg og nyt Folketing
Når de tusindvis af 14 – 16 årige går til stemmeurnerne på deres skoler den 29. januar skal de stemme på et af de politiske partier, der allerede sidder i Folketinget. Man kan dog ikke stemme personligt. Når stemmerne er talt op om aftenen den 29. januar, offentliggøres valgresultatet som del af en valgaften på DR Ultra, og man vil dermed kunne se, hvordan et folketing ville se ud, hvis det var de 14 – 16 årige, der skulle bestemme.