
Over de seneste to år er 30.000 danskere bragt ud af ledighed og der er skabt over 40.000 nye arbejdspladser i Danmark. Det er godt for dem, der har fået et arbejde, men det er ligeså vigtigt for alle os andre og det velfærdssamfund, vi holder af og vil passe på. Men der skal stadig en massiv indsats til fra både politikere og fra fagbevægelsen for at få alle med.
Under den tidligere regering mistede Danmark 100.000 arbejdspladser. Det betød, at alt for mange danskere måtte frygte for, om de kunne blive i deres bolig og om udviklingen nogensinde ville vende, så de igen kunne få et job at stå op til. Den frygt skal ramme så få danskere, som overhovedet muligt. Mange har prøvet at skyde skylden på finanskrisen, som var det en rutsjebane, man umuligt kunne hoppe af. Det kunne man. Sandheden er, at man ikke havde styr på økonomien og ikke reagerede på den stigende mængde bilag med røde tal. Det er de fejl, der bliver rettet op på nu.
Vi skal i dag glæde os over, at 30.000 færre danskere er ledige, og har fået en tryg hverdag. Men vi er ikke færdige. Vi skal give endnu flere muligheden for, at få et arbejde, en fremtid og gode muligheder for deres børn. Derfor sikrer vi med beskæftigelsesreformen, at den arbejdsløse, der har været væk fra arbejdsmarkedet igennem længere tid, får flere kvalifikationer der matcher virksomhedernes behov. Derfor er efterspørgslen på arbejdet blevet øget gennem offentlige investeringer, og derfor har vi helt generelt haft på en ansvarlig økonomisk politik, der betyder, at der igen er tillid til dansk økonomi. Det er noget af det, der skaber arbejdspladser i Danmark.
Flest muligt skal have et arbejde. Det er blevet en endnu vigtigere kamp i en globaliseret virkelighed, hvor billig arbejdskraft på dårlige vilkår presser sig på. En indsats mod social dumping er altafgørende. For brud på danske regler om ordentlige arbejdsvilkår er et alvorligt problem. Regeringen, SF og Enhedslisten har oprustet i kampen med en fælles indsats mellem Arbejdstilsynet, Skat og politiet. Det betyder blandt andet, at myndighederne kan gennemføre dobbelt så mange fælles aktioner mod social dumping.
Vi skal passe på de danske arbejdspladser. Vi skal passe på den fremgang, vi har knoklet for. De 30.000 danskere, som allerede er kommet i arbejde, skal ikke tvinges ud i usikkerhed igen. Derfor må vi love dem, at der ikke gennemføres borgerlige eksperimenter med økonomien. Man må ikke, som under den tidligere regering, sætte sig op i toppen af rutsjebanen og håbe det bedste. I stedet skal vi fortsætte det solide arbejde, der sikrer, at stadigt flere vækkeure vil ringe ind til endnu en arbejdsdag.