
I de senere år har flere og flere undersøgelser vist, at mere lige samfund, som det danske, klarer sig bedst. De har mindre kriminalitet, folk lever længere og har mere tillid til hinanden.
Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at vi tænker velfærd som en investering. For at få bedre velfærd her og nu – mod en gevinst på livskvalitet og besparelser på længere sigt, da tidlige indsatser forebygger og mindsker behovet for, at velfærdsstaten skal træde ind på et senere tidspunkt.
Jeg bliver imidlertid bekymret for den danske velfærdsmodel, når VLAK regeringen ønsker at fastholde en lav vækst i de offentlige udgifter, hvor konsekvensen er, at den offentlige sektor vil udgøre en stadig mindre del af samfundskagen de kommende år.
Jeg er bekymret for, at de offentlige udgifter til vores daginstitutioner, skoler og ældre kommer til at udgøre en stadig mindre del af denne kage.
Jeg er bekymret for, at dette medfører, at vi ikke kan fastholde serviceniveauet på vores kerneydelser – og at det kan få konsekvenser for den målrettede indsats, vi har i Horsens Kommune, for at styrke børn og unges trivsel og læring, så de kan blive livsduelige mennesker, gennemføre en uddannelse og klare sig selv.
Baggrunden for min bekymring er en ny analyse fra AE rådet, hvor man har fremskrevet regeringens planer for væksten. Den viser, at mens der er gode udsigter til vækst i økonomien som helhed, så har regeringen bundet sig til kun at lade de offentlige udgifter vokse med 0,3 procent om året. Dette medfører, at det offentliges rolle i den samlede økonomi de kommende år vil falde til et niveau, der er betydeligt lavere end noget der tidligere er set i dette århundrede.
Dette vil helt klart kunne mærkes på velfærden, da det offentlige forbrug jo er de penge, der hvert år bruges på at drive den offentlige sektor. Det er løn til pædagogerne i børnehaver, lærerne i skolerne, personale på plejehjem og mange andre, som udfører en stor indsats i kommunen til gavn for borgerne. Jeg tror alle som kommer i vores skoler og daginstitutioner ved, at antallet af pædagoger og lærere har stor betydning for den oplevede kvalitet.
Konsekvensen af en vækst på kun 0,3 procent om året i den offentlige sektor frem til 2025 vil være, at mens væksten i hele samfundsøkonomien, målt ved bruttonationalproduktet, forventes at blive væsentligt højere, betyder det samtidig, at der sker gradvis udhuling af den offentlige sektors størrelse i samfundsøkonomien.
Horsens Kommune har i denne byrådsperiode gennemført effektiviseringer på 1 % hvert år – så vi har ikke ruttet med pengene. Heldigvis er vi samtidig en vækstkommune, så det betyder meget for vores kommunale økonomi, at vi hvert år får flere borgere, børn i daginstitutioner, skoler og fritidstilbud. Det er alt andet lige med til, at vi i Horsens ikke er så udfordrede, som kommuner med minus vækst – men jeg er altså stadig bekymret, hvis regeringen fastholder en vækst på 0.3 pct om året på de offentlige udgifter.
Jeg tror på, at det kan betale sig at investere i børns første leveår og sørge for, at de får en god opvækst.
Jeg tror på, at det øger sandsynligheden for, at de får en uddannelse og står stærkere på arbejdsmarkedet.
Jeg tror på vores danske velfærdsmodel.