Hovedgårdhallens Café var fyldt til bristepunktet onsdag aften, da Hovedgård Lokalråd havde indkaldt til møde om det brandvarme emne: ”Fremtidens udskoling i Horsens Kommune - og i særdeleshed, hvor?”. Baggrunden var naturligvis beslutningen om at styrke udskolingen ved at skoler i større omfang skal drives på tværs af folkeskolerne, og specielt beslutningen som giver genlyd i en mellemby som Hovedgård, ”optimalt set på færre matrikler”.
Henrik Kjær Andersen bød på Lokalrådets vegne velkommen til debatten, som på initiativ fra skolebestyrelsen blev afholdt med hele Børne- og Skoleudvalget i Horsens Kommune indbudt som paneldeltagere. Egentlig havde Lokalrådet kun indbudt Lone Ørsted (A) og Hans Bang-Hansen (V), men begge disse måtte stå for fald. Udvalget var til gengæld så rigeligt repræsenteret ved Niels Peter Bøgballe (A), Andreas Boesen (A), Per Løkken (C), Dorte Normann (DF) og Martin Ravn (V).
Kaj Jessen var udset til at lede slagets gang, og han gav efter en kort indledning ordet til Andreas Boesen, der bakkede op om de meldinger Lone Ørsted gav ved mødet i Gedved for nylig.
- Der er ikke tale om en spareøvelse, der er igen skjulte dagsordener. Hovedgård kan ende med ingen udskoling, en større eller en status quo, sagde Boesen, og understregede at sparede kroner ville blive på skolerne, forstået på den måde at de skulle bruges f.eks. til indhold til eleverne. Få eleverne til at vælge skolen, så den bliver stor nok, lød Boesens råd.
Dorte Normann spurgte hvorfor eleverne i stor stil tilvælger en efterskole? Hvad kan vi gøre for at en folkeskole tilvælges? spurgte Normann ud i forsamlingen.
Det samme gjorde Martin Ravn da han efterfølgende fik ordet:
- Venstre vil bevare udskolingen i Hovedgård og Østbirk, sagde Ravn og forunderligt nok uden stort bifald fra salen. Sandsynligvis fordi Ravn inden udmeldingen nåede at bundfælde sig udfordrede Hovedgårdborgerne med tal som ikke var gode for Hovedgård Skole, der er 0,1 under niveau på tallene i forhold til den socioøkonomiske baggrund, dertil var der alt for mange som fravælger skolen.
- Gør som i Østbirk, sæt det bedste hold og støt op om skolen, opfordrede Martin Ravn.
Budskabet om at Venstre vil kæmpe for en bevarelse af udskolingen i Hovedgård betyder reelt at udskolingen i Hovedgård er sikret. Iøvrigt et budskab som Per Løkken bakkede op efter mødet.
Hovedgårds udskoling står også stærkt omkring en fortsat udskoling på grund af skolens specialklasser blev der senere konkluderet fra panelet.
Anne-Sofie Påske advarede, som ved mødet i Gedved, politikerne mod lange transporttider og ”bløde” valgmuligheder for eleverne, så de kunne gå uden om de tunge fag som matematik og tysk. Ligeså frygtede hun ”eliteskoler” med udskoling og stærke ”sparrings-lærere” og tilsvarende med omvendt fortegn i 0-6 skolerne.
Det frygtede Andreas Boesen imidlertid ikke.
- I dagens folkeskole er der forskellig faglighed med lærere i 0.-3. - 4.-6. og 7.-9. årgang, mente Boesen, dog uden at være skråsikker.
Til gengæld var han sikker på at de elever han kendte til var glade for de stærke ungdomsmiljøer som f.eks. i Århus og Skanderborg.
- Grundsalget er gået i stå i Hovedgård i samme sekund udskolingsdebatten startede, sagde Per Løkken, og savnede udmeldinger, der tilgodeser lokalområdet.
Per Løkken og uddannelsesdirektør Kjeld Kristensen var enige om at Horsens Kommune skulle præstere bedre, og vejen var strukturændringer og omorganiseringer. Kjeld Kristensen kunne fortælle at Horsens Kommune var på en ubehagelig 9. plads målt på dem som falder fra en uddannelse, de er startet på.
Da der fra salen blev spurgt ind til om ikke lærerne var med i processen, var svaret at de selvfølgelig skulle inddrages senere, men foreløbig var det en politisk afgørelse.
- 18-20% forlader folkeskolen uden at have de nødvendige færdigheder, det er vi nød til at forbedre, sagde Løkken.
Stop op
Per Løkken og Martin Ravn var ganske enige om at processen gik for hurtigt.
- Vi skal stoppe op og se resultatet af folkeskolereformen var Ravns udmelding, mens Per Løkken mente at man i første omgang skulle lave nogle større skoledistrikter og ad den vej samle udskolingerne på sigt over år.
- For få spørger ”hvad virker?” - Vi skal lytte til resultaterne fra andre skoler.
Det fik Susanne Welk til at spørge om man ikke skulle starte med at højne kvaliteten på skolerne istedet.
Og fra salen kom den uundgåelige bemærkning, der også faldt ved Gedvedmødet.
- Hvorfor rykker I ikke midtbybørnene herud, for her kører det jo godt!
- Lærerne ved hvor de svage elever er, allerede tidligt i skolegangen, hvad med at lade dem finde de svageste elever, dem der falder fra, og styrke indsatsen for dem, lød et andet godt forslag til panelet.
- Det lyder som om at beslutningerne tages på et svagt og udokumenteret grundlag, det frygter jeg som borger, blev der budt ind.
Niels Peter Bøgballe kom som den eneste med en økonomisk begrundelse for samlingen af udskolingerne.
- Vi har ganske enkelt ikke råd til at have alt på alle skoler. Skal vi have klogere hænder, skal vi styrke faciliteterne, sagde Bøgballe, der selv er et pendlerprodukt. Som Lund-dreng har Niels Peter gået i udskoling i Egebjerg, kunne han fortælle som en god oplevelse, og gjorde opmærksom på at den offentlige transport naturligvis blev tilpasset udskolingerne.
Thaysen og Engholm
Som afslutning på debatten fik de ”Hovedgård-lokale” byrådspolitikere Ingerlise Thaysen (V) og Torben Engholm (A) ordet.
- Chancerne for at bevare udskolingen i Hovedgård er gode. Stil spørgsmål til skolebestyrelsen. Hvad skal vi gøre? Bak op og fortæl de gode historier, så bevarer vi også skolen - alle børn kan blive til noget, sagde Ingerlise Thaysen.
- Gå hjem og sig til jeres børn at de skal gøre sig fagligt dygtige, bak op, så er vi nok til at fastholde at der er 3 og 4 spor i Hovedgård, supplerede Engholm.
Christian Bruun Kastrup fra skolebestyrelsen rundede aftenen af med at takke for en fantastisk opbakning omkring skolen, og opfordrede alle til at kontakte skoleledelse, skolebestyrelsen eller skolelærerne for hvad man havde på hjerte.
- Det er vores fælles ansvar, sluttede Christian Bruun Kastrup.
Mere end 100 var mødt frem til onsdagens debat, vurderede Henrik Kjær Andersen med et sikkert overblik ud over Hovedgårdhallens Café. Lidt mere end alarmsystemet kunne bære. Alarmen hylede lystigt mod slutningen af mødet. Og da den havde gjort det i et stykke tid, blev den afblæst, måske et symbol på at fjernelsen af udskolingen fra Hovedgård Skole ifølge Venstre også er blæst af.
Foto: bogo.