
Tilspidsningen af den økonomiske krise i Grækenland giver endnu ikke nævneværdige udfordringer for de titusindvis af danske turister, der til trods for krisen lige nu befinder sig i Grækenland.
Ifølge en rundringning foretaget af rejsebureauet Spies til de mest populære feriedestinationer* er der kun enkelte steder problemer med at hæve penge, og selv om hamstringen af benzin og fødevarer er tiltagende, giver det endnu ikke nævneværdige gener for de danske turister.
- Det generelle billede er, at der er penge i hæveautomaterne, og at du stadig kan bruge betalingskort til betaling i butikker og restauranter, akkurat som du plejer. I øvrigt oplever vi, at danskerne viser deres sympati med grækerne ved at være mere rundhåndede med drikkepengene, siger pressechef i Spies Torben Andersen.
- Og selv om vi ser en stigende tendens til hamstring af primært benzin og fødevarer, så kommer der efter alt at dømme nye forsyninger til i samme tempo. Så problemet er ikke større, end at det kan klares med lidt ekstra tålmodighed på tankstationen og ved at besøge et supermarked frem for de små kiosker, hvor du enkelte steder godt kan opleve halvtomme hylder.
Delvis statsbankerot onsdag
Heller ikke Spar Nord er indtil videre bekendt med eksempler på, at danske turister har været afskåret adgang til deres elektroniske penge på grund af krisen. Men ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm vil den økonomiske usikkerhed fortsætte med at vokse i de kommende dage.
- Tirsdag kl. 24.00 udløber det i forvejen forlængede låneprogram, som Grækenland har aftalt med sine kreditorer, og uden en aftale om offentlige besparelser og reformer med kreditorerne, vil Grækenland ikke modtage den sidste andel på 7,2 milliarder euro fra låneprogrammet. Af praktiske årsager må den deadline allerede anses som værende overskredet, hvorfor Grækenland heller ikke kan overholde sine gældsforpligtigelser, der netop tirsdag indebærer en betaling på 1,6 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF), uddyber Jens Nyholm.
- Fejler Grækenland denne betaling til IMF, vil de onsdag morgen være et skridt tættere på en statsbankerot, og det er meget vanskeligt at forudsige konsekvenserne heraf. Usikkerheden øges endvidere af, at grækerne på søndag skal stemme om et forslag om offentlige besparelser og reformer fra deres kreditorer. Et ”nej” til de forslag vil kaste Grækenland ud i en meget usikker periode, som kan betyde, at Grækenland må forlade euroen. Derfor gør du som dansk turist klogt i at sikre dig, at du har flere betalingsmuligheder i form af såvel kontanter som flere forskellige betalingskort, fortsætter han.
Jens Nyholm henviser dog til, at såvel de græske myndigheder som de finansielle aktører uden tvivl vil strække sig langt for at opretholde en fungerende betalingsinfrastruktur i Grækenland.
- Det er i alles interesse – ikke mindst Grækenlands – at turisterne bliver mindst muligt generet af den økonomiske usikkerhed. Men vi har ingen fortilfælde for den situation, Grækenland står i lige nu, og derfor er der grund til at følge situationen meget tæt og træffe sine forholdsregler, opfordrer Jens Nyholm.
270.000 danskere i Grækenland
Siden 2012 har antallet af danske turister i Grækenland været stigende, og i år forventer Spies, at omkring 270.000 danskere vælger Grækenland som feriedestination.
*Rundringningen omfatter destinationerne: Rhodos, Chania, Heraklion, Mykonos, Mytilini, Skiathos, Kos og Kavala.