Vikingetiden på en tallerken



Foto: Museum Horsens

På Horsens Museum vil man gerne helt ind under huden på gæsterne med de gode fortidsfortællinger. Og vejen, har museumsfolkene opdaget, går ind imellem over smagsløgene og gennem maven. Museet arbejder derfor løbende på at udvikle på konceptet Smag på historien, hvor de bedste HorsensHistorier serveres på en tallerken.

Af Horsens Museum

Tirsdag den 7. maj er der Vikingetid på menuen og arkæologerne Lars Pagh og Kristina Lund Udengaard har, sammen med kokken Jesper Thomsen kogt en god fond på hovedingredienserne i den horsensianske vikingetid. I museets arkæologiske skatkammer serverer de historiske hapsere og vikingefortællinger i mundrette bidder - og der er smagsprøver på både bondeliv, krigerens eksotiske rejser og det guddommelige ædegilde i Valhalla.

Masser af ny vikinge-viden

For der er nemlig nok at tage af, når der skal sættes smag og krydderi på de lokale horsensvikinger. Horsens Museums arkæologer har de seneste par årtier afdækket ny viden om Horsens-egnen i vikingetiden. De har fundet spor af vikingernes pladser og kan se, at området har haft tætte forbindelser til den danske kongemagt. "Stormandsgårde og pladser med produktion, håndværk og handel blandede sig med de almindelige landsbyer i et samfund, der dannede grobund for den tidligste urbanisering i bunden af fjorden, hvor byen Horsens blev grundlagt" siger museumsinspektør Lars Pagh. "Kombinationen af de arkæologiske udgravninger og detektorførernes spændende metalfund gennem de senere år giver et godt indblik i den sene vikingetid, der var en brydningstid med religionsskifte og en begyndende statsdannelse" siger Lars Pagh, der glæder sig over de mange fund og det tydeligere billede af Horsens i vikingetiden, som de tegner.

Kom og smag på historien

Når museet inviterer gæster til at smage på historien, vil historien om Horsens-egnens vikinger blive kombineret med fortællinger om vikingetidens kulinariske verden, hvor man hentede inspiration fra nær og fjern. Aftenens tre smagsprøver omfatter mad og drikke fra bondens hverdagsbord, kongens fadebur og Valhals kulinariske fristelser. Museumsinspektør Lars Pagh står for de historiske fortællinger, mens arkæolog Kristina Lund Udengaard byder på præsentation af mad og drikke med beretninger fra vikingetidens køkken. "Jeg glæder mig til en aften, hvor jeg får mulighed for at formidle, hvad datidens kokke kunne præstere, og hvor de fik råvarerne og inspirationen fra", siger Kristina Lund Udengaard, der har stor erfaring med at arbejde med historisk madlavning.

Velbekomme! Eller Velbe-viking, som de siger på museet.
 

Lignende artikler

Horsens Museum

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024