
(Arkivfoto)
868 gange fik østjyske hjem besøg af en indbrudstyv i årets tredje kvartal. Nu skal østjyderne med på Nabohjælpsbølgen, for en ny rapport fra Københavns Universitet viser, at det første indbrud femdobler risikoen for det næste. Også de omkringliggende huse har i en kortere periode efter et indbrud større risiko for indbrud.
Det mønster skal brydes, og de bedste til at gøre det er naboer. Hjælpen kan endda ligge i lommen, og derfor opfordrer Bo trygt og Nabohjælp nu alle til at hente Nabohjælps nye app, som gør det nemmere at nabohjælpe effektivt.
- En tyv vil ikke opdages eller genkendes. Han vil slet ikke møde nogen. Derfor er et af de mest effektive og simple råd mod indbrud, at man i nabolaget deler viden, hvis man ser noget mistænkeligt eller har kendskab til indbrud i kvarteret. På den måde kan man samarbejde om at være synlige og aktive i nabolaget. Tyven vil hurtigt fornemme, at her er der risiko for at blive set, og præcis derfor forebygger Nabohjælp indbrud, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp.
Nabohjælp har dokumenteret effekt
Omkring 100.000 danskere - herunder knap 13.000 østjyder - har allerede hentet Nabohjælps app og er dermed klar til at samarbejde om at forebygge indbrud i deres nabolag. Generelt sker de fleste indbrud i løbet af dag- og aftentimerne, hvor naboerne kan gøre en forskel. Det fortæller Britt Wendelboe, programleder for Bo trygt-samarbejdet, hvis mål er at nedbringe antallet af indbrud og øge trygheden i Danmark.
- Vi ved, at aktiv Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. Dels ved den koordinerende feriehjælp, som vi alle kender, men også ved at være synlige og aktive i nabolaget, så tyven fornemmer, at her er risikoen for, at han bliver opdaget, for høj. Derfor anbefaler Bo trygt alle danskere at bruge Nabohjælps app til at fortælle om indbrud og dele viden om mistænkelig adfærd med naboerne, siger hun.
Det er ikke kun det indbrudsramte hus, som risikerer genbesøg. Også de omkringliggende huse har en forhøjet risiko for at få indbrud, især i de første par uger. I appen får du hjælp til at skabe liv og synlighed i nabolaget i den periode, og dermed øger I tyvens risiko for at blive opdaget. Det kan fx være ved at gå en tur med hunden i de mørke aftentimer, hilse på dem, du møder i dit nabolag, eller arrangere en fælles løbetur.
Det gør Elisabeth Hartlev og hendes naboer i Viby J:
- Nabohjælp orienterer mig, når der kommer nyheder ind på appen. Så går jeg ind og læser, hvad der er sket: Folk, der har meldt ind om mistænkelig adfærd, biler, der umotiveret holder midt på gaden, forsøg på indbrud i huse eller biler, og folk, der har haft indbrud. Det er et fantastisk redskab i hverdagen, som gør, at man føler sig nogenlunde tryg i sit nabolag. Jo flere vi er, desto mere information får vi, og desto større sikkerhed og tryghed kan vi føle.