- I er nogle stjerner, og man må gerne være så stolt, at man blærer sig lidt med sådan en pris. I har gjort et godt stykke arbejde. Vi har brug for flere som jer, der er dygtige og arbejdsomme medmennesker og stærke ambassadører for jeres fag. Alle behøver ikke, at være helt så dygtige som I er, men alle har brug for nogen at se op til.
Sådan lod undervisningsminister Christine Antorini (S) sin begejstring komme til udtryk, da hun holdt tale til årets modtagere af Metalindustrien Lærlingepriser i Den Sorte Diamant i København. Undervisningsministeren deltog sammen med familier, lærere og mestre i hyldesten af metalindustriens mest talentfulde lærlinge.
Flere end 200 var indstillet til priserne, men kun 25 slap igennem nåleøjet og fik prisen i form af en bronzestatuette. De prisbelønnede lærlinge har alle afsluttet svendeprøven med et 12-tal, men det er ikke kun de faglige evner, der har spillet ind. Også menneskelige kvaliteter blev vægtet højt i udvælgelsen, og fælles for alle vinderne er, at de også gode kammerater og kolleger. Det er skoler og virksomheder, som i fællesskab indstiller lærlingene til prisen.
Blandt prismodtagerne var smedelærlingen Jacob Jensen fra N. H. Stål WaterCut i Vester Skerninge, hvor han har haft Mogens Nylev som sin mester.
- Jacob har været en pålidelig kammerat overfor andre. Han har været god til at løse de opgaver, han har fået, og det arbejde han har lavet, har været i orden, sagde Mogens Nylev.
En anden glad lærling var Henrik Germann. Han har været i lære hos Havnens Maskinværksted i Vejle og haft Flemming Kjellerup som sin mester.
- Når han tager afsted, så har han husket alt det, han skal huske. Og når han har lavet noget, så har han lavet det færdigt, sagde den stolte mester.
Blandt modtagerne var også lærlingen Simon Frandsen og hans mester Kristen Krogh fra Hvide Sande Skibssmedie, der havde taget turen til København.
Uddannelseschef i arbejdsgiver og brancheforeningen Arbejdsgiverne Finn Kyed glædede sig over den store opmærksom prisoverrækkelsen tiltrak.
- Det er simpelthen så imponerende, at se de svendestykker, som de unge lærlinge har lavet. Man bliver helt stolt på deres vegne, sagde han.
- Vi skal have sat fokus på alle de mange dygtige lærlinge, som hvert år udlæres rundt omkring i landet. Det budskab skal vi have spredt. Unge mennesker skal i langt højere grad gøres bevidste om, at der er en anden karrierevej end den der starter med tre år i gymnasiet. Det har industrien og samfundet brug for. Tænk på, at der om seks år vil mangle 30.000 håndværkere. Den udvikling skal vi have vendt, sagde Finn Kyed.